VREMEPLOV

OBLJETNICA: 30 GODINA TECHARTA od uređivanja unutrašnjosti do tuniranja Porschea

Tuning kompanije koje se specijaliziraju za ekskluzivne modele često imaju težak zadatak poboljšati aute koji su već u startu dovedeni gotovo do savršenstva, no njemački TechArt s tim se nosi jako dobro
 Techart

TechArt je kompanija koja se specijalizirala za tuning Porsche modela, a ove godine slavi 30 godina postojanja. Tuning kompanije poput ove, koje se specijaliziraju za ekskluzivne modele često imaju težak zadatak poboljšati aute koji su već u startu dovedeni gotovo do savršenstva.

Ipak, TechArt već dugi niz godina uspješno posluje. Sve je počelo 1987. godine. Zanimljivo da je TechArt na samom početku dorađivao unutrašnjost različitih modela, no iste godine odlučili su ponuditi prvi karoserijski dio za Porsche 928. Godinu dana kasnije sele se u Leonberg gdje im je i danas središnjica.

Foto: TechArt

Druga komponenta koju su ponudili za Porsche bio je paket karoserijskih dodataka za tada aktualni 911. S vremenom se kompanija razvijala i postajala sve već, pa su osim vizualnih dorada počeli nuditi i pojačanje snage. Tako su 1995. godine nudili supercharger za Carreru kojim se snaga podigla na 462 KS. Možda i najbitniji događaj dogodio se 2000. godine kada je TechArtov 911 GT3 osvojio prvo mjesto na utrci u Hockenheimu, čime je Techart stekao poštovanje i pokazao da je ozbiljan igrač kada je u pitanju poboljšanje performansi.

Techart

A snagu svojih cestovnih modela također vole demonstrirati na trkaćim stazama, pa je tako 2007. godine TechArtov 911 odvozio Ring za 7:39 minuta, dok je nekoliko godina kasnije TechArt Cayenne Turbo na stazi Nardo postigao impresivnih 322 km/h. Od posljednjih projekata treba istaknuti TechArt GTstreet R o kojem smo već pisali. Riječ je o dorađenoj verziji modela Turbo S koja broji čak 730 KS. Za one koji više preferiraju terence u ponudi je i 700 KS snažan Cayenne Turbo S. Iako mnogi ljudi tuning ovakvih sportskih modela smatraju nepotrebnim, uspješno poslovanje TechArta u posljednjih 30 godina pokazuje suprotno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:31