VREMEPLOV

SRETAN ROĐENDAN! PRVI SERIJSKI AMG model nastao u suradnji s Mercedesom slavi 25 godina!

Mercedes

 

Prvi serijski AMG-ov model nastao u sklopu službene suradnje Mercedes. Daleke 1993. godine Mercedes je predstavio C36 AMG, prvi automobil razvijen u suradnji s AMG-om. Podsjetimo, AMG je krenuo kao tunerska radiona u Affalterbachu, a prvi je uspjeh proizvođača punog naziva "Aufrecht and Melcher, Großaspach" model AMG 300 SEL 6.8 koji je nenadano 1971. osvojio pobjedu u svojoj klasi i zauzeo ukupno drugo mjesto u 24-satnoj utrci na stazi Spa-Francorchamps. Ipak, prava prekretnica je upravo ovaj model - Mercedes C36 AMG (o kojem ste mogli čitati u našem tiskanom izdanju u rubrici legende). Iako je predstavljen 1993. godine, suradnja s Mercedesom započela je tri godine prije toga.

 

Foto: Mercedes

Kao temelj za projekt je poslužio C280, a većina dijelova je izmijenjena. Originalnom 2,8-litrenom rednom šestaku obujam je povećan na 3606 kubika. Uz mnoštvo prerada, snaga je povećana na 280 KS. Krajnji rezultat je 3,6-litreni redni šestak od 280 KS i 385 Nm okretnog momenta. Serijski 4-stupanjski automatski mjenjač zamijenjen je 5-stupanjskim. Ubrzanje do stotke traje 6,7 sekundi. Ne zvuči impresivno za današnje prilike, ali ako uzmete u obzir da je riječ o 25 godina starom automobilu, rezultat je poprilično dobar. Ukupno je prodano više od 5200 primjeraka ovog modela, a četiri godine nakon predstavljanja zamijenio ga je C43 AMG s V8 motorom.

Ove godine AMG slavi 25 godina ovog modela kojim je započeo put do titule Mercedesovog sportskog brenda visokih performansi za kojeg svi znaju. Mi smo se imali prilike provozati u ovom modelu koji je bio gost naše rubrike legende, a ovdje možete pročitati naše dojmove.

Mercedes C63 AMG 1995.
Marin Tomaš

Izdvajamo

Iz drugih medija