DOBRI SAVJETI

DESET TRIKOVA VJEŠTOG POLIGLOTA Mladić koji tečno govori devet jezika cijelom svijetu otkrio svoju tajnu

 Screenshot

Matthew Youlden koji radi u Berlinu govori tečno devet stranih jezika te dodatno još uči i razumije više od desetak jezika, među kojima i hrvatski. Prebacuje se s jednog stranog jezika na drugi kao što kameleon mijenja boje. Njegovi kolege iz ureda dugo nisu znali da je zapravo Britanac. Kada su mu se požalili da se bore naučiti drugi jezik, on im je dao nekoliko savjeta.

Ako mislite da vam teško idu strani jezici, obratite pažnju na njih:

1. Morate znati zašto bi htjeli naučiti jezik

To možda zvuči kao nešto očito, no ako nemate dobar razloga za učenje jezika, vjerojatno nećete biti motivirani. Željeti zadiviti svoje sugrađane znanjem primjerice francuskog, nije dovoljno dobar razlog - progovoriti francuski kako bi mogli bolje upoznati neku osobu je puno bolje.

2. Morate pronaći 'partnera u zločinu'

Matthew je učio nekoliko jezika zajedno sa svojim bratom blizancem Michaelom. Svoj prvi strani jezik - grčki - počeli su učiti kad su imali samo osam godina. Svoje vještine su stekli zbog vječnog rivalstva.

- Bili smo jako motivirani i još uvijek smo. Jedan drugog potičemo na to. Ako on shvati da mi ide bolje nego njemu, postane malo ljubomoran i pokušava me nadmašiti, i tako ukrug. Osim toga, ako imate partnera za učenje, imate partnera i za razgovor, a to je temelj učenja jezika.

3. Pričajte sami sa sobom

Kad nemate s kim pričati, nema ništa loše u tome da pričate sami sa sobom. Možda zvuči čudno, no to je sjajan način za vježbanje ako jezik ne koristite svakodnevno. Tako nove riječi i fraze držite svježim u svom mozgu i trenirate za idući put kada ćete s nekim pričati.

4. Održavajte ga živim

Ako vam je razgovor na stranom jeziku cilj od početka, puno manje ćete se gubiti u knjigama.

Učite jezik da bi ga mogli koristiti. Ona kreativna strana jezika jest zaista moći pričati i koristiti ga svakodnevno - bilo to kroz pisanje pjesama, općenito pričanje s ljudima ili korištenje jezika u inozemstvu. No ne trebate čak ni ići na put, dovoljno je svratiti do grčkog restorana kako bi naručili na grčkom.

5. Zabavite se usput

Korištenje novog jezika je kreativno kako god se uzme. Braća Youlden vježbala su svoj Grčki pišući i snimajući pjesme. I vi možete smisliti zabavan način za vježbanje novog jezika: osmislite predstavu, nacrtajte komični strip, napišite pjesmu, ili pričajte s kim god možete. Ako ne možete naći način na koji se zabaviti, velika je mogućnost da niste usvojili savjet broj 4.

6. Ponašajte se djetinjasto

Odnosno, pokušavajte učiti kao što to djeca čine: oni imaju nedostatak samosvijesti, želju za igrom tijekom učenja jezika i ne mare pritom griješe. Odraslima su pogreške tabu, a jedino tako možemo nešto naučiti. Odrasli često govore 'ne znam' umjesto 'nisam još naučio'. Priznati da ne znate savršeno jezik jest put ka rastu i slobodi.

7. Napustite svoju zonu udobnosti

Ako ste spremni prihvatiti da griješite, onda ste spremni i biti dijelom potencijalno neugodnih situacija. To može biti užasavajuće, no to je jedini način za poboljšanje i napredak. Pričajte sa strancima, pitajte za smjer, naručujte hranu, ispričajte vic na stranom jeziku. Što češće ćete to raditi to će vaša 'zona komforta' postajati sve šira i šira pa će vam bili lakše naći se u novim situacijama, a na posljetku će vam se činiti da govorite materinji jezik.

8. Slušajte

Morate naučiti slušati prije nego što naučite govoriti. Svaki jezik na prvu zvuči čudno, no što ga više slušate, to on poznatije zvuči, a onda ga je lakše i izgovarati pravilno.

9. Gledajte kako ljudi govore

Različiti jezici zahtijevaju različite pomake jezika, usana i grla. Izgovor je jednako fizički koliko i psihički zahtjevan. Stoga gledajte kako drugi govore i pokušajte ih imitirati. Ako ne možete imitirati nekog kome je to materinji jezik, onda gledajte strane filmove, to je dobra zamjena.

10. 'Uronite'

Sad kada ste 'zagrizli', kako nastaviti? Novi jezik važno je vježbati svakog dana. Pišite e-mailove, slušajte muziku, pričajte sami sa sobom, okružite se novim jezikom i stranom kulturom što je više moguće. I zapamtite, konverzacija je najbolji način za to, a to što vam drugi mogu odgovoriti bit će vam velika nagrada. I bez brige, nećete živcirati ljude jer loše govorite njihov jezik. Ako im kažete da učite, većina će biti strpljiva i ohrabrivati vas. Bit će im drago da želite naučiti njihov jezik, za razliku od engleskog kojeg priča velik broj ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 16:23