EBRD UPOZORILA

‘Ako prodaja Todoriću propadne, najgore će proći Mercator’

Prodaja nacionalnog lanca postala je tema dana zbog predizborne kampanje
 Tea Cimas / Cropix

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) smatra da prodaja Mercatora koncernu Agrokor te udruživanje Konzumove i Mercatorove maloprodajne mreže predstavlja dobru priliku za stabilizaciju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca. Direktor Sektora za poljoprivredu i prehrambene industrije u EBRD-u Gilles Mettetal izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju kako taj projekt nema pravu alternativu, preciznije da su se sve druge opcije loše. Mettetal također ne vidi nikakav problem niti u financijskoj konstrukciji cijelog tog posla jer se zaduženost oba poduzeća neće povećavati nego vrlo vjerojatno smanjivati.

Pitanje zaduženosti

Direktor iz EBRD-a dodao je da je Agrokor bilježio rast prodaje, poboljšao prihode i sačuvao razinu zaduženosti i na te uspjehe hrvatskog koncerna u Banci gledaju u vrlo pozitivnom svjetlu.

Mercator pak, ističe Mettetal, krvari i ne vidi se način kojim bi se to krvarenje zaustavilo, prenose ljubljanske Finance, ako se ništa ne poduzme. Kad je pak riječ o sve glasnijim zahtjevima u proteklih 10-ak dana da se cijeli projekt odgodi ili čak raskine, direktor iz EBRD-a upozorava da za slovenski malotrgovački lanac ne bi bilo dobro da posao padne u vodu. Naime, ističe Mettetal, sinergijom dvaju poduzeća popravit će se ukupni položaj Mercatora te Konzuma i Agrokora u cjelini te da će tako nastati veliki regionalni igrač koji će se moći nositi s europskim konkurentima srednje veličine i kotirati na velikim europskim burzama.

Bankari žele prodati

Slično razmišlja i Aleš Hauc, direktor Nove kreditne banke Maribor (NKBM) koja je jedan od vlasnika Mercatora. Hauc je izjavio da je osobno “naklonjen prodaji Mercatora poslovno i financijski solidnom kupcu.”

No, ovaj posao i dalje izaziva brojne reakcije u Sloveniji, pri čemu su sve glasniji protivnici koji smatraju da će Slovenija biti na gubitku. Ugledni ljubljanski dnevni list Delo jučer je opet, drugi put u nekoliko dana, upozorio da je vrlo neuvjerljivo što sadašnja slovenska Vlada, koja je, među ostalim, u ostavci, traži od Slovenskog državnog holdina da analizira potencijalne rizike. Naime, proces prodaje je u završnoj fazi, prema nekim informacijama mogao bi biti zaključen već 24. lipnja, dakle oko tjedan dana prije konačnog roka, a to je kraj ovog mjeseca. Dogovorena cijena po dionici je 86 eura, a Agrokor bi nakon preuzimanja dokapitalizirao Mercator s više od 200 milijuna eura. Realizacijom posla i spajanjem maloprodajnih mreža Konzuma i Mercatora nastalo bi veliko poduzeće sa 60.000 zaposlenih, s mrežom 3500 trgovina u 9 država, a procijenjeni prihodi iznosili bi oko 7 milijardi eura.

Todorićev posao života trebao bi rezultirati regionalnim trgovačkim divom

Sasvim je jasno da je nedavno otvaranje priče o mogućim negativnim posljedicama prodaje Mercatora Agrokoru za slovensko gospodarstvo u najvećoj mjeri izravna posljedica početka predizborne kampanje za izvanredne izbore za parlament koji će se održati 13. srpnja. Otvarajući to pitanje, pojedine stranke zapravo žele ostvariti određeni uspjeh kod birača prikazujući se tako kao “branitelji” nacionanih interesa. I nemaju zapravo što izgubiti: kad posao bude proveden, mogu samo reći ono što je u srijedu rekao ministar gospodarstva Metod Dragonja: “Mercator je Vlada Janeze Janše predala u ruke privatnim vlasnicima još 2006. godine i država u tome više nema nikakvog utjecaja”.

Politička odgovornost

Zbog svega navedenog je slovenska Vlada jučer nakon redovne sjednice objavila kako je “uzela na znanje” izvješće Slovenskog državnog holdinga (SDH) o prodaji Mercatorovih dionica, te naložila da se “izvješće dopuni” - pri čemu nije poznato do kada bi to trebalo biti napravljeno, ako je prodaja u završnoj fazi. Čini se ipak da je riječ zapravo o pokušaju da se Vlada elegantno izvuče iz te nepotrebno nastale priče, stoga dalje navodi kako poziva SDH da “transakciju brižno prati i obavještava Vladu”. Konačno, kabinet u ostavci priopćava kako očekuje “od prodavatelja dionica da postupke vode s pomnjom dobrog gospodara te da pri odlukama poštuju aspekte zaposlenosti, tj. očuvanja radnih mjesta u dobavljačkim lancima i ostale aspekte važne za slovensko gospodarstvo”.

Negativan utjecaj

Naime, priče o mogućem prekidu prodaje Mercatora odmah su imale utjecaja na ljubljanskoj burzi, gdje je u proteklih tjedan dana došlo do pada dionica Telekoma Slovenija, tvrtke koja je također krenula u proces prodaje. Tim pak poslom Vlada planira namaknuti oko milijardu eura, no informacije o, kako navodi Delo, nevjerodostojnom ponašanju Vlade očito su utjecale na ulagače pa bi se moglo dogoditi da u konačnici ukupna vrijednost i tog posla bude niža. A planira se i prodaja Aerodroma Ljubljana, NKBM-a te još nekih drugih poduzeća. Svaki pogrešan korak u poslu s Mercatorom, dakle, mogao bi imati dugoročne negativne posljedice po slovenski projekt privatizacije (i količinu novca koji se tako kani pribaviti).

Inače, u srijedu je objavljeno kako je Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo koncentraciju Agrokora i Mercatora na teritoriju te države smatrajući da se time ne narušava tržišna utakmica.

Europska komisija: ‘Nemate vremena, hitno restrukturirajte banke’

Europska je komisija ovog tjedna, kako prenosi ljubljanski Dnevnik, odbila molbu slovenske vlade da joj produlji rokove iz preporuka za restrukturiranje bankarskog sektora.

U njima, naime, stoji da se još ove godine mora provesti privatizacija druge banke po veličini, Nove kreditne banke Maribor (NKMB), a da se za iduću godinu mora pripremiti privatizacija Abanke koja bi morala biti dovršena do kolovoza. Posebno je pak važan zadatak objave cjelovite strategije djelovanja “loše banke” na koju su prebačeni sporni plasmani banaka.

Taj je posao stajao slovensku vladu nešto više od tri milijarde eura, ali je time u velikoj mjeri stabiliziran financijski sustav te je oslobođen prostor za kreditiranje gospodarstva - iako i dalje stižu vijesti koje govore da proces još nije dovršen. Konačna bi odluka o tome trebala biti donesena danas na sastanku ministara financija, a prihvaćena na summitu EU 26. i 27. lipnja.

Uspješna prodaja Mercatora hrvatskom Agrokoru dodatno bi popravila stanje na bankarskom tržištu jer dionice te tvrtke, koja je zapala u probleme, ne bi više opterećivale vodeće slovenske banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:01