Uoči izvješća Standard&Poor's

Addiko Bank u 2018. očekuje solidan nastavak rasta BDP-a po stopi od 3 posto, a tržišta se već 'klade' na dizanje hrvatskog rejtinga

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 20.09.2017. u 13:42

 • Boris Kovačev / HANZA MEDIA

  Predsjednik Uprave Addiko Bank Mario Žižek

   

  Agencija Standard&Poor's u petak će objaviti izvješće za Hrvatsku, a sudeći po očekivanju anlitičara Addiko banke Hrvoje Stojića, ono bi trebalo biti pozitivno.

  -Na neki način, tržišta su već proglasila rast kreditnog rjetinga i klade se na njegovo povećanje za jedan do dva stupnja - kazao je Stojić prilikom predstavljanja polugodišnje publikacije "Macroeconomic outlook 2018-2019".

  Dva glavna preduvjeti za vraćanje Hrvatske iz spekulativnog u investicijski razred su ispunjenja smatra Stojić, a to su ekonomski rast od oko tri posto i vrlo snažna fiskalna prilagodba. To je omogućilo smanjenje javnog duga i izlazak iz Procedure prekomjernog deficita, kao i poboljšanje reformskih izgleda.

  Addiko Bank u 2018. godini očekuje nastavak rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stopi od 3 posto, kao i ove godine, izjavio je u srijedu direktor odjela Ekonomskih istraživanja te banke Hrvoje Stojić na predstavljanju polugodišnje publikacije Addiko Banka Macroeconomic Outlook 2018.-2019, ocijenivši da je to za Hrvatsku solidna stopa rasta.

  U 2018. se očekuje još jedna rekordna turistička sezona, kazao je Stojić te dodao da kada se gledaju rizici, ove se godine puno pričalo o restrukturiranju Agrokora a zapravo se ti rizici, barem doslovce, nisu materijalizirali.

  "Nikad nismo rekli da restrukturiranje Agrokora neće imati utjecaj na ekonomiju, ali smo konstantno identificirali niz pozitivnih rizika koji poništavaju eventualne negativne efekte, a koliki će oni u konačnici biti vrijeme će pokazati", kazao je Stojić.

  Arhiva

  Hrvoje Stojić

   

  "Mislim da je pametno kupljeno vrijeme za restrukturiranje tog koncerna, da se zaista vidi koja je održivost njegovog poslovanja. Možemo reći da ta cijela grupa ima u niz svojih poslovnih područja jake tržišne pozicije, koje bi trebale privući solidan interes investitora", istaknuo je.

   

  Tržišta su već izuzetno pozitivno reagirala na izlazak Hrvatske iz tzv. procedure prekomjernog deficita, napomenuo je Stojić, dodavši da je u zadnja tri mjeseca premija na rizik pala za oko 60 baznih bodova, što implicira da očekuju poboljšanje rejtinga za jedan do dva stupnja.

   

  U 2018. u Addiko banci očekuju blago usporavanje rasta osobne potrošnje, s ovogodišnjih 3,3 na 2,9 posto, ubrzanje inflacije s 0,8 na 1,2 posto, dok bi stopa nezaposlenosti trebala pasti s ovogodišnjih procijenjenih 11,5, na 10,5 posto.

   

  Udjel javnog duga u BDP-u trebao bi nastaviti padati, i to s ovogodišnjih procijenjenih 85,2 na 82,7 posto, dok bi platna bilanca trebala biti u višku od 2,5 posto, nakon ovogodišnjih 4,7 posto. Proračunski deficit, pak, trebao bi iznositi 0,5 posto BDP-a.

  Izdvajamo