ŠIRI POSLOVNO CARSTVO

Agrokor ulazi i u zdravstveni posao: Ivica Todorić kupio polikliniku Basler osiguranja

Poliklinika Nemetova najstarija je privatna zdravstvena ustanova. Lani je uprihodila 7 milijuna kuna

ZAGREB - Koncern Agrokor, kompanija Ivice Todorića, preuzeo je od švicarskog osiguravajućeg društva Basler osiguranje zagrebačku Polikliniku Nemetova, najstariju hrvatsku privatnu zdravstvenu ustanovu.

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, Basler osiguranje odlučilo se na ovaj potez jer se povlači s hrvatskog tržišta nezadovoljno financijskim rezultatima u sektoru osiguranja.

HZZO je monopolist

U najvećoj hrvatskoj tvrtki niječu da se radi o preuzimanju. Tvrde da se radi o internom poslu sa švicarskim osiguravateljam, preko kojega bi svojim zaposlenicima, kojih je više od 35 tisuća, nudili bolje zdravstvene usluge.

Priče oko Agrokorova preuzimanja Nemetove traju već nekoliko mjeseci, a konačno preuzimanje moglo bi se protumačiti kao širenje Agrokorova poslovanja na vrlo unosno tržište.

Ulaskom Agrokora u sektor, koji unatoč krizi, raste, doći će i do jače liberalizacije na hrvatskom tržištu zdravstvenog osiguranja, zbog čega bi to tržište moglo imati godišnje prihode veće od milijardu kuna. Trenutačni monopolist je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji ubire prihode od obveznog osiguranja, dok privatnici pružaju tek usluge dodatnog osiguranja.

Poliklinika u Nemetovoj zapošljava 80-ak djelatnika, a iako je u prvom tomjesečju prošle godine imala prihode od oko 7 milijuna kuna, u velikim je financijskim problemima.

Budući da Agrokor zapošljava više od 35 tisuća ljudi, ta golema kompanija mogla bi Poliklinici Nemetova u vrlo kratkom vremenu donijeti povećanje korisnika zdravstvenih usluga, a samim time i rast prihoda. Time će se Poliklinici osigurati profitabilno poslovanje, pa čak i ako bude radila samo unutar koncerna Agrokor, i to isključivo kao kao ustanova za usluge iz privatnog zdravstvenog osiguranja.

Wallmartov model

Preuzimanjem Poliklinike Nemetova, Agrokor možda planira krenuti stopama kojima je prije nekoliko godina krenuo Wallmart, najveći svjetski lanac supermarketa.

Oni su, naime, razvili koncept Wallmart Clinics, a radi se o malim ambulantama u Wallmartovim supermarketima.

Te male ambulante iznajmljene su klinikama i bolnicama, a vode ih liječnici opće prakse, U njima svi kupci po povoljnim cijenama mogu dobiti osnovne informacije o zdravlju ili, pak, obaviti neke jednostavnije preglede.

No, takav poslovni model u Hrvatskoj trenutačno nije moguć.

Provjereno: Basler osiguranje Zagreb ostaje u Hrvatskoj

Prema izjavi g. Darka Cesara, predsjednika Uprave Basler osiguranja Zagreb – Basler osiguranje Zagreb namjerava dalje širiti svoje osigurateljno poslovanje u Hrvatskoj.

„U Jutarnjem listu objavljena je netočna informacija u kojoj se proklamira da se Basler osiguranje Zagreb povlači s hrvatskog tržišta. Naprotiv, Basler osiguranje Zagreb se i dalje namjerava širiti u svom osnovnom poslovanju - osiguranju, ali nema namjeru dalje ulagati u poliklinike u direktnom vlasništvu. U 2011. godini Basler osiguranje Zagreb bilo je među rijetkima u Hrvatskoj koje je bilježilo rast premije i tržišnog udjela, što je pozitivan pomak u odnosu na protekle 3 godine kada je tvrtka bilježila premijski pad.

Švicarska Baloise grupa, u čijem sastavu posluje Basler osiguranje Zagreb od 2007. godine, zadovoljna je razvojem osigurateljnog poslovanja tvrtke Basler osiguranje Zagreb u Hrvatskoj te sukladno tome razmišlja o daljnjoj ekspanziji u zemlji i regiji.

„Hrvatska je vrlo važno tržište za nas, najveće istočno tržište za Baloise grupu. Jako sam zadovoljan s rezultatima koje Basler osiguranje Zagreb postiže u Hrvatskoj te što smo poboljšali uslugu i kvalitetu proizvoda čime postižemo dobre rezultate.“ – istaknuo je dr. Martin Strobel, predsjednik Uprave

Baloise Grupe u razgovoru za ugledni međunarodni časopis te na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu, 13. travnja 2012. Basler osiguranje Zagreb kontinuirano ulaže u razvoj svojih inovativnih proizvoda, osluškuje potrebe svojih klijenata te svoj strateški fokus usmjerava na svoju temeljnu djelatnost - pružanje prevencije i sigurnosti svojim klijentima.“

Izdvajamo