Tržište kapitala

AGROKOROVE KORPORATIVNE OBVEZNICE SE ODLIJEPILE OD DNA Špekulanti im digli cijenu, ali još su daleko od razina u siječnju

 Željko Puhovski / Hanza Media

Cijene Agrokorovih obveznica na Berlinskoj burzi i danas su nastavile rast s rekordno niskih razina. Glavnu riječ vjerojatno i dalje vode ruski špekulanti u posrnule obveznice, o čemu je prošlog tjedn apisao Bloomberg, jer su prinosi na investicije u Rusiji veoma niski, posebice nakon što su toj zemlji SAD i EU uveli sankcije prije tri godine.

Obveznica s dospijećem 2020. i kamatom od 8,875 posto znatno je porasla u posljednjih desetak dana. Cijena te obveznice je 7. travnja dosegla dno od 25,2 posto. Od tada je ona znatno skočila. Dužnički papir završio je današnji dan na 36,30 posto, što je skok od čak 3,75 postotnih poena. Druga obveznica Agrokora s 9,125 postotnom kamatom, a koja isto dospijeva za tri godine, imala je nešto slabiji rast. Njena cijena je blago porasla za 0,25 postotna poena na 33 posto. Cijena treće obveznice ostala je na 49,25 posto.

Iako su se cijene obveznica koncerna uzdigle s dna, one su još daleko od 100 posto po koliko su izdane, odnosno od razine oko koje su trgovale sredinom siječnja prije nego je počela cijela kriza. Kako se kreću cijene obveznica govori koliko su zapravo ulagači optimistični ili pesimistični da će Agrokor platiti sve kamate i dugove imateljima obveznica. Primjerice, ako obveznice ostanu na ispod 40 posto, to bi onda značilo da očekuju barem 60 postotni otpis potraživanja Agrokora. Službeno nema nikakvih detalja hoće li do bilo kakvog otpisa doći, pa je trgovanje obveznicama uglavnom špekulativno.

Koliko će još investitori biti zainteresirani za „jeftinim“ Agrokorovim obveznicama, ovisit će, naravno, o razvoju situacije oko najveće hrvatske privatne kompanije, daljnjim potezima Ante Ramljaka i izvanredne uprave te planu restrukturiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:15