POSJET SAUDIJSKOG PRINCA SAD-u

AMAZON ŠIRI POSLOVANJE NA BLISKI ISTOK Princ bin Salman dogovara nove poslove, a spominje se i izgradnja saudijskog Disneylanda

    AUTOR:
    • Lea Balenović

  • OBJAVLJENO:
  • 06.04.2018. u 13:08

HANGZHOU, CHINA - SEPTEMBER 04: Saudi Arabia Deputy Crown Prince Mohammed bin Salman attends the G20 opening ceremony at the Hangzhou International Expo Center on September 4, 2016 in Hangzhou, China. World leaders are gathering for the 11th G20 Summit from September 4-5. (Photo by Nicolas Asfouri - Pool/Getty Images)
Getty Images

Muhamed bin Salman

Saudijski princ Muhamed bin Salman je pri posjetu SAD-u dogovorio širenje poslovanja Amazona na područje Saudijske Arabije, izvještava Bloomberg.

Naime, saudijski prijestolonasljednik se sastao s čelnim ljudima američkih tehnoloških i zabavnih centara kako bi ih privukao u svoju zemlju, a s izvršnim direktorom Amazona, Jeffom Bezosom, dogovorio je izgradnju podatkovnog centra u zemlji, koji bi bio prvi takav Amazonov centar na Bliskom istoku.

Osim s Bezosom, saudijski princ se sastao i s osnivačima Googlea Larry Pageom i Sergeyem Brinom. Izvršni direktor tvrtke, Sundar Pinchi, predstavio mu je Googleovu platformu oblaka i umjetnu inteligenciju, a tijekom posjeta su razgovarali o suradnji u usluzi oblaka u Kraljevini i mogućnostima digitalne transformacije putem lokalnih tehnologija i razvoja digitalne sredine. Osim toga, bilo je govora o osnivanju centra za istraživanje i razvoj za mlade Saudijce, piše Al Arabiya.

U sklopu svog posjeta Americi, princ Muhamed sastao se i s Disneyevim Robertom Igerom te se spominje izgradnja Disneyevog tematskog parka na ovom području. Ipak, ako do toga stvarno dođe, saudijski Disneyland će vjerojatno izgledati nešto drugačije od onih u Parizu i Orlandu. Nadalje, saudijski službenici su u razgovorima i za partnerstva s Netflixom, Time Warnerom i NBC Universalom.

Ovi su dogovori dio saudijskog programa Vision 2030, plana razvoja s ciljem otvaranja i odmicanja ekonomije Saudijske Arabije od nafte, a budući da je SAD najveći saudijski investitor, bin Salman je posjetio Ameriku kako bi produbio gospodarsku suradnju dvije države.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo