POSJET SAUDIJSKOG PRINCA SAD-u

AMAZON ŠIRI POSLOVANJE NA BLISKI ISTOK Princ bin Salman dogovara nove poslove, a spominje se i izgradnja saudijskog Disneylanda

Muhamed bin Salman
 Nicolas Asfouri / Getty Images

Saudijski princ Muhamed bin Salman je pri posjetu SAD-u dogovorio širenje poslovanja Amazona na područje Saudijske Arabije, izvještava Bloomberg.

Naime, saudijski prijestolonasljednik se sastao s čelnim ljudima američkih tehnoloških i zabavnih centara kako bi ih privukao u svoju zemlju, a s izvršnim direktorom Amazona, Jeffom Bezosom, dogovorio je izgradnju podatkovnog centra u zemlji, koji bi bio prvi takav Amazonov centar na Bliskom istoku.

Osim s Bezosom, saudijski princ se sastao i s osnivačima Googlea Larry Pageom i Sergeyem Brinom. Izvršni direktor tvrtke, Sundar Pinchi, predstavio mu je Googleovu platformu oblaka i umjetnu inteligenciju, a tijekom posjeta su razgovarali o suradnji u usluzi oblaka u Kraljevini i mogućnostima digitalne transformacije putem lokalnih tehnologija i razvoja digitalne sredine. Osim toga, bilo je govora o osnivanju centra za istraživanje i razvoj za mlade Saudijce, piše Al Arabiya.

U sklopu svog posjeta Americi, princ Muhamed sastao se i s Disneyevim Robertom Igerom te se spominje izgradnja Disneyevog tematskog parka na ovom području. Ipak, ako do toga stvarno dođe, saudijski Disneyland će vjerojatno izgledati nešto drugačije od onih u Parizu i Orlandu. Nadalje, saudijski službenici su u razgovorima i za partnerstva s Netflixom, Time Warnerom i NBC Universalom.

Ovi su dogovori dio saudijskog programa Vision 2030, plana razvoja s ciljem otvaranja i odmicanja ekonomije Saudijske Arabije od nafte, a budući da je SAD najveći saudijski investitor, bin Salman je posjetio Ameriku kako bi produbio gospodarsku suradnju dvije države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:53