SLUŽBENA STATISTIKA

ANALITIČARI RBA: Prosječna stopa inflacije za prvo tromjesečje ove godine iznosila je 1 posto

 Davor Pongracic / Hanza media

Potrošačke cijene u ožujku su u Hrvatskoj porasle na mjesečnoj razini za 0,6 posto, dok su na godišnjoj razini porasle za 1,1 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kako ističu analitičari Raiffeisenbank Austrije (RBA), nakon razmjerno blage godišnje stope rasta u veljači od 0,8 posto, u ožujku su se godišnje stope inflacije ponovno vratile iznad 1 posto. "Posljedično prosječna stopa inflacije za prvo ovogodišnje tromjesečje iznosila je 1 posto", navode.

Po podacima DZS-a, u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine najviše su, za 3,6 posto, porasle cijene u restoranima i hotelima, a s rastom za 2,8 posto slijedile su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva. Za 2,5 posto porasle su na godišnjoj razini cijene alkoholnih pića i duhana, a za 1,4 posto cijene zdravlja.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačkih cijena imaju i najveći udio od gotovo 28 posto, u ožujku su bile 1,2 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. U strukturi cijena hrane i bezalkoholnih pića najveći se rast na godišnjoj razini bilježi kod cijena voća, za 7,7 posto te ulja i masti, za 7 posto.

Za 0,4 posto u ožujku ove godine u odnosu na ožujak prošle godine porasle su cijene obrazovanja, cijene raznih dobara i usluga porasle su 0,6 posto, a cijene rekreacije i kulture 0,5 posto.

Istodobno su cijene komunikacija u ožujku ove godine bile niže za 0,6 posto u odnosu na ožujak prošle godine, cijene odjeće i obuće za 0,3 posto, a pale su i cijene prijevoza i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva, za 0,2 posto.

Po podacima DZS-a, cijene dobara u ožujku su prema istom mjesecu lani porasle 1,1 posto, a cijene usluga za jedan posto.

Na mjesečnoj razini službena statistika u ožujku, nakon tri mjeseca pada, bilježi rast potrošačkih cijena, za 0,6 posto u odnosu na veljaču.

Pritom su cijene dobara u ožujku porasle prema mjesecu ranije za 0,9 posto, dok su cijene usluga pale 0,1 posto.

U ožujku su na mjesečnoj razini najviše porasle cijene cijene odjeće i obuće, za 12,9 posto. Cijene zdravlja su porasle 1,1 posto, cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 0,2 posto te cijene restorana i hotela za 0,1 posto.

Pale su pak cijene prijevoza, u prosjeku za 1,1 posto, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva te cijene rekreacije i kulture, za 0,2 posto, kao i cijene raznih dobara i usluga, za 0,1 posto.

Istodobno su cijene hrane i bezalkoholnih pića, cijene alkoholnih pića i duhana, cijene komunikacija te cijene obrazovanja u ožujku u odnosu na veljaču u prosjeku ostale na razini cijena iz veljače.

"I u ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena, prvenstveno uslijed viših cijena prehrane i energije, ali i snažnije domaće potražnje, koja bi trebala gurati cijene prema višim razinama. Tako bi prosječna godišnja stopa inflacije na razini ove godine mogla iznositi 1,4 posto", zaključuju analitičari RBA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:43