NAKON PROSVJEDA MILIJUNA RADNIKA U EUROPI

Analitičari: 'Ulazimo u recesiju s dvostrukim dnom koja je stvorila samu sebe! To je rezultat pretjerane štednje'

 AP

ZAGREB - Nastavak dužničke krize i sve slabija potrošnja građana ponovno su vratili eurozonu u recesiju. U trećem tromjesečju BDP je pao 0,1 posto prema tri prethodna mjeseca, kada je minus bio 0,2 posto.

Na godišnjoj razini ekonomija eurozone pala je 0,6 posto, dok je u EU BDP pao 0,4 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Ti obeshrabrujući podaci objavljeni su dan nakon što su milijuni radnika u Europi protestirali protiv mjera štednje. Europu prema dolje opet vuku zemlje s periferije, prije svega Grčka, koja bilježi pad od čak 7,2 posto, ali i Portugal, Italija te Španjolska. Za analitičare je pad ekonomske aktivnosti očekivan, kako zbog mjera štednje, tako i zbog usporavanja svjetske ekonomije.

-Sada ulazimo u recesiju s dvostrukim dnom koja je stvorila samu sebe. To je rezultat pretjerane štednje u južnim zemljama i nespremnosti sjevera da učini nešto više, kazao je za BBC Paul de Grauwe, profesor s London School of Economics. On smatra da je ovo vrli opasna situacija. Njemačka, kao najveća ekonomija u Europi, i dalje raste, ali je i ona trpi posljedice dužničke krize i smanjenje potrošnje jer se smanjuje potražnja za njenim proizvodima. Vlada je prošlog tjedna smanjila procjene rasta za ovu godinu s 1,6 na jedan posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:52