Ekonomska kretanja

ANALITIČARI UPOZORAVAJU Zbog Agrokora, sljedeća godina bit će rizičnija od ove

Zrinka Živković Matijević, makroekonomistica Raiffeisenbank Austrija
 Matija Đanešić / HANZA MEDIA
Kriza u Agrokoru dosad je imala ograničen utjecaj na ekonomska kretanja u zemlji, no sljedeća godina bit će rizičnija, upozoravaju analitičari Raiffeisena.
"Barem za sada, financijska kriza u Agrokoru imala je ogrnaičen negativan utjecaj na makroekonomske trendove, ali još uvijek ostajemo pri ocjeni da je 2018. u tom smislu zahtjevnija i izloženijia negativnim rizicima. To je ujedno i glavni čimbenik projiciranog usporavanja rasta gospodarstva u 2018. godini, koji bi se, osim na investicijama, mogao osjetiti i na osobnoj potrošnji kroz kanal nezaposlenosti. Međutim, konačan rasplet situacije oko Agrokora još uvijek ostaje velika nepoznanica", ističe Zrinka Živković-Matijević, makroekonomistica Raiffeisena u novom izdanju publikacije "RBA analize".

U Raiffeisenu ocjenjuju kako se gospodarski rast u drugom tromjesečju ubrzao, ponajviše zahvaljujući osobnoj potrošnji, rastu investicija i izvoza, no upozoravaju i na velik uvoz.
"Strukturno gledano, pomaci tijekom proteklih godina su pozitivni, ali ipak skromni i nedovoljni da bismo mogli reći da se Hrvatska već sada nalazi na putu održivog oporavka", stoji u analizama Raiffeisena.
Dodaju da, unatoč padu nezaposlenosti, pokazatelji poput broja radno sposobnih, stope zaposlenih i aktivnosti ne pokazuju značajnija poboljšanja. Velik je prostor, zaključuju, i u boljem korištenju novca iz fondova EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:52