SANKCIJE ENERGETSKE ZAJEDNICE

ANTE ČIKOTIĆ: 'Spremni smo dovesti plin do Rafinerije nafte Brod, ali problem je što BiH nema zakon o plinskom sektoru'

Ante Čikotić, državni tajnik za energetiku
 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Energetska zajednica (EZ) koju čine države jugočne Europe i crnomorske regije od 1. travnja ponovo uvodi sankcije BiH zbog nedjelovanja i stalnih kršenja Sporazuma Energetske zajednice, navodi se u priopćenju ovog tijela.

-Vijeće ministara Energetske zajednice usvojilo je mjere protiv BiH 2015. i prolongiralo ih 2016. zbog neusvajanja zakona u plinskom sektoru na državnom nivou. Takve mjere, koje su jednake sankcijama, prve su koje je Energetska zajednica uvela jednoj od svojih ugovornih strana - ističu iz EZ-a.

Navode da su sankcije privremeno obustavljene u listopadu prošle godine zbog dogovora vlasti oko provođenje Akcijskog plana. No, mjere se automatski vraćaju ako BiH ne bude provodila Akcijski plan, posebno usvajanje državnog zakona o plinu do kraja ožujka 2017. BiH nije donijela zakonodavni okvir iako zahtjev za usklađivanjem zakonodavstva postoji još od 2007.

Načelno je problem u tarifama za distribuciju plina, prenose mediji, jer entiteti time žele suvereno vladati. Prijedlog koji je u usvojen u listopadu prošle godine je bio da se metodologija određivanja tarifa definira na državnoj, a same tarife na etnitetskim razinama, no ni to na kraju nije provedeno u djelo. Zbog toga su iz EZ najavili sankcije koje se svode na uskratu financijske potpore za razvitak projekata u plinskom sektoru.

Na situaciju u BiH osvrnuo se i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i enrgetike Ante Čikotić:

-Donošenje zakona na razini BiH smatramo iznimno važnim. Posebno vezano uz interkonekcije plinskog sustava i nastavno na to plinofikaciju Rafinerije nafte Brod kako bi se konačno riješio problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. Hrvatska je spremna financirati plinovod do granice i osigurati priključak na plin BiH, a to je, ujedno, i razvojna prilika za BiH. Pozivamo sve dionike ovoga procesa u BiH na dijalog i pokretanje razvojnih procesa u kojima im Hrvatska želi biti partner i podrška – istaknuo je Čikotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:10