SVJETSKA TRŽIŠTA

AZIJSKE BURZE I DALJE POD PRITISKOM MOGUĆEG TRGOVINSKOG RATA Cijene dionica pale na Tokijskoj burzi, u Singapuru i Hong Kongu

Ilustracija, Nikkei indeks u padu
 Profimedia, Newscom

Azijske su burze i u ponedjeljak pod pritiskom zbog rizika od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, dok se vrijednost japanskog jena, koji se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kreće prema dolaru oko najviših razina u 16 mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,2 posto, oslabivši četvrti dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,5 i 1,6 posto.

U Singapuru i Južnoj Koreji burzovni su indeksi, pak, blago porasli, nakon prošlotjednog oštrog pada.

Tržišta su i dalje pod pritiskom strahovanja ulagača od trgovinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump prošloga tjedna povukao prvi potez prema uvođenju carina do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe.

Na to je kinesko ministarstvo trgovine poručilo da se Kina ne boji upustiti u trgovinski rat i objavilo planove o uvođenju carina do 3 milijarde dolara na uvoz proizvoda iz SAD-a, kao protumjere na u petak uvedene carine na uvoz kineskog čelika i aluminija u SAD.

"Protekcionizam ostaje glavni izvor nestabilnosti i pritiska na tržište dionica", pišu analitičari JPMorgan banke u bilješci klijentima.

Nakon oštrog pada u petak, na Wall Streetu je jutros terminski S&P 500 indeks ojačao 0,6 posto jer je Wall Street Journal izvijestio da su SAD i Kina diplomatskim kanalima započeli pregovore o boljem pristupu američkih proizvoda na kineska tržišta.

Zbog nesigurnosti na tržištima dionica, na valutnim tržištima jačaju valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

Tečaj dolara kreće se jutros oko 104,90 jena, nedaleko najniže razine od studenoga 2016. godine.

Američka je valuta ponešto oslabila u odnosu na europsku, pa je tečaj eura ojačao 0,1 posto, na 1,2370 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 89,42 boda, nedaleko najniže razine u mjesec dana.

Tržišta nafte zasad nisu pod pritiskom rizika od trgovinskog rata između SAD-a i Kine jer ih podržava najava da bi OPEC i partneri mogli produljiti dogovor o smanjenoj proizvodnji i na iduću godinu.

Zahvaljujući tome, jutros se cijena barela na londonskom tržištu održava iznad 70 dolara, najviše razine od siječnja, nakon što je prošloga tjedna skočila više od 6 posto.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su splasnula strahovanja od trgovinskog rata nakon vijesti da su SAD i Kina započeli pregovore o boljem pristupu američkih proizvoda na kinesko tržište.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 10,00 sati u plusu 0,2 posto, što je njegov prvi rast nakon tri dana pada. Pritom je londonski FTSE indeks bio na dobitku 0,25 posto, na 6.940 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,35 posto, na 11.928 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.099 bodova.

Europske ulagače ohrabrio je jutrošnji rast terminskog S&P 500 indeksa za 1 posto, što najavljuje prekid oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu.

Uspon terminskog S&P-a uslijedio je nakon što je Wall Street Journal izvijestio da su SAD i Kina diplomatskim kanalima započeli pregovore o boljem pristupu američkih proizvoda na kineska tržišta.

Zahvaljujući tome splasnula su strahovanja ulagača od trgovinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:21