Ukupno donirao 700 milijuna dionica

Bill Gates donirao još 4,6 milijardi dolara, udjel u Microsoftu sad mu je na samo 1,3 posto

 
Bill Gates
 Mike Segar / REUTERS

Osnivač Microsofta Bill Gates donirao je 64 milijuna dionica Microsofta vrijednih 4,6 milijardi dolara, što je njegova najveća donacija od 2000. godine, pokazali su podaci američke agencije za nadzor financijskih usluga (SEC). Prema današnjoj objavi Bloomberga, radi se o pet posto dionica koje je najbogatiji čovjek na svijetu imao u proizvođaču softvera.

Iako se u službenim papirima ne može iščitati tko je primio velikodušnu donaciju, Bloomberg tvrdi da je većina novca otišla filantropskoj fondaciji Bill & Melinda Gates.

Najnoviji poklon iznosi čak 38 posto njegovog udjela u Microsoftu i samo je posljednji u nizu donacija. Zadnja velika donacija bila 5,1 milijarde dolara u 2000. godini, a godinu prije dao je 16 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe. Njegov udio u kompaniji se ukupno smanjio s 24 posto u 1996. godini na 1,3 posto danas, ustvrdio je Bloomberg.

Bloomberg procjenjuje da je Gates ukupno donirao više od 700 milijuna dionica Microsofta, koje su vrijedne oko 50 milijardi dolara po današnjoj tržišnoj cijeni kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:54