NIJEMCI OBJAVILI

BILO JE MUKOTRPNO, ALI SE ISPLATILO Hrvatski izvoznici se prilagodili EU standardima i izvoz u Njemačku lani skočio 17%

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.03.2017. u 12:48

Kalinovac, 181113.
Poduzece Rasco koje se bavi proizvodnjom komunalne opreme. Vlastito visenamjensko vozilo Muvo, snjezne plugove, posipace, kranske kosilice, druge nadogradnje za vozila i ostale svoje proizvode koje proizvodi vise od 200 zaposlenika, poduzece izvozi u nesto manje od 30 zemalja u svijetu, a izvoz u ukupnoj prodaji cini 80%. U 2012. godini, Rasco je ostvario ukupni prihod od 88 milijuna kuna.
Na fotografiji: proizvodnja.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

 Trgovinska razmjena između Njemačke i Hrvatske zabilježila je u 2016. godini nagli porast, a naročito je porastao izvoz iz Hrvatske u Njemačku, priopćio je u četvrtak Odbor njemačkog gospodarstva za istočnu Europu.

 

„Prilagodba Hrvatske na EU standarde se pokazala kao mukotrpan proces, ali se sada vidi da su se ti napori isplatili“, rekao je predsjednik Odbora njemačkog gospodarstva za istočnu Europu (Ost Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) Wolfgang Buechele.

 

Prema podacima ove interesne udruge koja je zadužena za gospodarske odnose s istokom Europe, Hrvatska je prošle godine u Njemačku izvezla robe i usluga u vrijednosti od 1.407.377.000 eura, što je 17,1 posto više nego 2015.

 

Istodobno je Hrvatska iz Njemačke u 2016. uvezla robe i usluga u vrijednosti od 2.952.155.000 eura, što je porast od 12,1 posto u usporedbi s prijašnjom godinom.

 

U priopćenju se navodi kako je u 2016. naglo porasla i trgovinska razmjene s cijelim jugoistokom Europe te posebice s članicama EU Rumunjskom i Hrvatskom.

 

„Mi se nadamo će uspješni reformski pravac i borba protiv korupcije biti nastavljeni unatoč unutarnjopolitičkim previranjima“, kaže se konkretno za Rumunjsku ali se dodaje kako to istodobno vrijedi i za Hrvatsku.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo