SVJETSKA TRŽIŠTA

BLAGI RAST NA WALL STREETU Azijske burze u plusu nakon poruka kineskog predsjednika Xi Jinpinga

Ilustracija, Wall Street
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli jer se procjenjuje da Washington omekšava svoja stajališta prema carinama i Kini, no ulagače je zabrinula vijest da je FBI pretražio ured odvjetnika predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Dow Jones ojačao je 46 bodova ili 0,19 posto, na 23.979 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,33 posto, na 2.613 bodova, a Nasdaq indeks 0,51 posto, na 6.950 bodova.

Ti su indeksi jučer nadoknadili manji dio gubitaka od prošloga tjedna, kada je tržište bilo pod pritiskom strahovanja ulagača od trgovinskog rata, nakon što je Trump naložio da se razmotri uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrijednosti od 100 milijardi dolara, a Kina odgovorila da ne želi trgovinski rat, ali ga se ne boji.

Strahovanja od trgovinskog rata pritišću tržište već više od mjesec dana, od kada je Trump prvi put najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija, jer bi te protekcionističke mjere mogle naštetiti rastu globalnog gospodarstva.

Od tada cijene dionica gotovo svakodnevno oštro osciliraju, ovisno o procjenama ulagača da li trgovinske tenzije rastu ili se smanjuju.

Jučer su bojazni od trgovinskog rata smanjene jer se smatra da će do eventualnog uvođenja novih carina proteći puno vremena, ako do njih uopće dođe, i jer je novi Trumpov ekonomski savjetnik Larry Kudlow kazao da je predsjednik otvoren za međunarodnu koaliciju koja bi se bavila trgovinskim pitanjima u vezi Kine.

Ulagače je, pak, zabrinula vijest da je FBI jučer pretražio ured osobnog Trumpovog odvjetnika Michaela Cohena, koji se zatekao u središtu kontroverze oko isplate novca porno zvijezdi koja tvrdi da je 2006. imala spolne odnose s Trumpom i da je dobila novac da o tome ne govori uoči predizborne kampanje 2016.

Cohenov odvjetnik kazao je da je FBI uzeo određene dokumente i da je pretraga izvedena dijelom po nalogu ureda posebnog istražitelja Roberta Muellera, koji istražuje optužbe da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016. i mogući dosluh Trumpove kampanje s Moskvom.

"Čak i ako se pokaže da to nije ništa važno, inicijalna reakcija na takve vijesti je uvijek negativna za tržište", kaže Randy Frederick, potpredsjednik u tvrtki Charles Schwab.

S druge strane, tržite je podržano optimističnim očekivanjima uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle 18,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to najveći skok zarada u sedam godina, a zahvaljuje se poreznim promjenama u SAD-u početkom ove godine i snažnom rastu globalnog gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 7.194 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 posto, na 12.261 bod, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.263 boda.

Rast na azijskim burzama

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, dok je dolar ojačao prema jenu jer su nakon poruka kineskog predsjednika Xi Jinpinga splasnula strahovanja od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,1 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja većina tih indeksa bila je u minusu, no cijene su dionica znatno porasle nakon što je predsjednik Kine Xi na ekonomskoj konferenciji najavio da će Kina smanjiti uvozne carine na neke proizvode, uključujući automobile.

Kazao je i da će Kina omogućiti veći pristup stranih ulagača tržištima, smanjiti ograničenja stranog vlasništva u automobilskom sektoru i zaštititi intelektualno vlasništvo stranih kompanija.

To je ohrabrilo ulagače na tržištima kapitala koja su posljednjih tjedana bila pod pritiskom strahovanja od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, što bi naštetilo rastu globalnog gospodarstva.

"Xijevi komentari pokrili su sva važna pitanja koje je Washington otvorio, uključujući intelektualno vlasništvo i liberalizaciju domaćeg tržišta. Xi je vratio lopticu na američki teren, no čini se da je Kina postavila temelje za postizanje sporazuma sa SAD-om", kaže Yoshinori Shigemi, strateg u tvrtki JPMorgan Asset Management.

A na valutnim su tržištima, zahvaljujući oporavku tržišta dionica, pali tečajevi valuta koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

Tako je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 107,15 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 107,00 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2315 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2275 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je, pak, s jučerašnjih 90,18 na 89,88 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:15