Plasirano milijardu kuna

BORIS VUJČIĆ O POLITICI HNB-a 'Zaustavili smo pad kreditiranja i postigli da je trenutno čak 40 posto kredita u kunama'

Boris Vujčić
 Davor Pongračić / Hanza Media

"HNB će i u 2017. nastaviti s ekspanzivnom monetarnom politikom, s ekspanzivnom politikom podržavanja visoke likvidnosti monetarnog sustava, odnosno strukturnim repo operacijama, redovitim operacijama, smanjivanjem regulatornih zahtjeva te po potrebi deviznim intervencijama, kako bi sprječavali prije svega aprecijcijske pritiske prema kuni", rekao je Vujčić na savjetovanju u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji.

Među ostalim, naveo je da HNB vodi ekspanzivniju monetranu politiku nego Europska središnja banka.

Domaća ekspanziva monetarna politika u 2016. je dodatno osnažena strukturnim repo operacijama, rekao je. Do sada su održane tri aukcije, a ukupno je plasirano gotovo milijardu kuna, što je dovelo do povećanja kunskih kredita, a potom i do pada kamatnih stopa. Kod banaka sudionica zaustavljen je pad kreditiranja kroz snažan porast kunskog kreditiranja, a kamatne stope po kreditima su u kontinuiranom padu, na povijesnim minimumima.

Kunsko kreditiranje je u rastu do te mjere da je u ovom trenutku oko 40 posto kredita u kunama. Rast kredita bilježi se kod sve više djelatnosti, osim kod građevinarstva, koje se još razdužuje, ustvrdio je.

Vujčić je rekao da za sada Hrvatska nema značajniju deeuroizaciju, da su banke pojačale čišćenje bilanci kroz otpise i prodaje plasmana, kojih je u 2016. prodano u visini od 2,2 posto BDP-a ili oko 2 milijarde eura te da se slično očekuje i u sljedećoj godini. Očekuje se i da će banke uskoro smanjiti loše plasmane na ispod 10 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:27