TRGOVINA I ULAGANJA

BRUXELLES UPOZORAVA NA POŠAST PROTEKCIONIZMA Najviše barijera postavile Rusija, Brazil, Kina i Indija, a ne zaostaje puno ni SAD

Cecilia Malmström
 EUROPA.EU

Protekcionizam je u porastu, a samo je prošle godine stvoreno 36 novih prepreka trgovini, što je povećanje od deset posto u odnosu na 2015., pokazalo je današnje izvješće Europske komisije o preprekama trgovini i ulaganju. Ukupno postoje 372 prepreke trgovini Europske unije sa zemljama izvan nje.

„Jasno je da je pošast protekcionizma u porastu. To utječe na europska poduzeća i njihove zaposlenike. Na predstojećem sastanku na vrhu skupine G20 u Hamburgu EU će pozvati čelnike da se pridržavaju deklariranih načela i odupru protekcionizmu“, rekla je povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström.

Navedene bi prepreke mogle utjecati na izvoz EU-a, čija trenutna vrijednost iznosi približno 27 milijardi eura. Europska komisija čvrsto brani europske kompanije od rastućeg protekcionizma, a tijekom 2016. uspjela je ukloniti čak dvadeset prepreka koje su ometale europski izvoz u vrijednosti od 4,2 milijarde eura.

„Europa neće sjediti prekriženih ruku i neće oklijevati u primjeni raspoloživih sredstava protiv zemalja koje se ne budu pridržavale pravila“, istaknula je Malmström.

Najveći broj novih prepreka uvozu stvorile su bogate zemlje iz skupine G20. Prema podacima Europske komisije, najviše trgovinskih i investicijskih barijera ukupno imaju Rusija (33), Brazil (23), Kina (23) i Indija (23). Sjedinjene Američke Države koje su povijesno zagovarale slobodnu trgovinu, imaju čak 16 barijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:35