Građevinari

ČEKAJU VELIKE INFRASTRUKTURNE PROJEKTE Podaci o jačanju građevinskih radova daleko ispod očekivanja

Zagreb, 280115.
Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritas obisla je gradilista stanova POS-a u Zagrebu. Zgrade POS-a grade se u naselju Sveta Klara i Zaprudje.
Na fotografiji: gradiliste u Svetoj Klari.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / HANZA MEDIA
Građevinski radovi u Hrvatskoj u listopadu su porasli 3,1 posto u odnosu na prethodni mjesec te 4,6 posto u odnosu na listopad prošle godine, pokazuju prvi podaci državne statistike.
Time je u listopadu, ocijenili su u HGK, zabilježen ne samo najsnažniji godišnji rast obujma građevinskih radova u Hrvatskoj nego je prvi put u 2017. stopa građevinske aktivnosti u Hrvatskoj bila veća od prosjeka na razini EU. Naime, rast građevinske aktivnosti u Uniji u listopadu je iznosio dva posto u odnosu na listopad prošle godine, a u odnosu na ovogodišnji rujan ta je aktivnost čak i smanjena, i to za 0,7 posto.
Iako se time nastavljaju pozitivni trendovi u hrvatskom građevinarstvu, pa čak i po većim stopama nego prije, u HGK upozoravaju da stvari nisu ni izbliza blistave. Rast građevinske aktivnosti, naime, ponajprije je rezultat povećanja obujma radova na zgradama, koji su u listopadu, u odnosu na isti lanjski mjesec, porasli čak 14,5 posto. Štoviše, ističu u Komori, rast radova na zgradama u listopadu je bio najveći u posljednjih 20 mjeseci. Istodobno, u listopadu je, kako pokazuju podaci DZS-a, zabilježen godišnji pad radova na ostalim građevinama, što ponajprije uključuje infrastrukturne objekte, od 4,4 posto.
"Očit je nedostatak realizacije većih infrastrukturnih projekata, koji bi stabilizirali i poduprli rast građevinske aktivnosti", ocjenjuju u HGK.
Zbog svega toga, podaci o jačanju građevine u prvih deset mjeseci ove godine znatno su skromniji od očekivanih. Prema podacima DZS i HGK, obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u prvih je deset mjeseci ove godine bio veći samo 1,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. I kod tih je podataka vidljiv nesrazmjer radova na različitim građevinama, pa su tako radovi na zgradama porasli za čak 6,9 posto, dok su aktivnosti na ostalim građevinama pali za tri posto. Očit je, dakle, nedostatak infrastrukturnih projekata. K tome, građevinarstvo se u nas suočava i sa sve većim nedostatkom radne snage.
"Pri nastavku gospodarskog rasta, probuđenom interesu za stanogradnjom te niskim kamatnim stopama i visokom iznosu raspoloživih sredstava iz fondova EU, očekujemo nastavak i dinamiziranje rasta građevinske aktivnosti, koji će biti ograničen nedostatkom radne snage u građevinskom sektoru", prognoziraju analitičari HGK.
Inače, među članicama EU najveći rast građevinske aktivnosti u listopadu bilježe naši susjedi - Mađarska sa 38,1 posto na godišnjoj razini i Slovenija sa 29,5 posto. S druge strane, građevinska je aktivnost u listopadu u odnosu na isti lanjski mjesec najviše smanjena u Rumunjskoj, čak 14,3 posto.
Prijavite se na portala Jutarnji.hr i ne propustite najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta

Izdvajamo