ZDRAVORAZUMSKE MJERE

CITIGROUP OGRANIČAVA POSLOVANJE S PRODAVAČIMA ORUŽJA Ovo je prva veća investicijska banka koja se odlučila na takav potez

Citigroup
 Profimedia, Alamy

Američka investicijska banka Citigroup najavila je nova ograničenja za poslovne klijente koji prodaju oružje, izvijestili su britanski mediji.

U banci pojašnjavaju da neće surađivati s kompanijama koje prodaju oružje klijentima bez prethodne provjere kao i onima mlađima od 21 godinu, navodi BBC.

Na crnoj listi naći će se i prodavači mehanizama za ubrzano okidanje te spremnika koji mogu sadržavati velike količine streljiva.

Mjere bi se primjenjivale na prodavače koji nude mogućnost kupnje kreditnim karticama s podrškom Citigroupa, odnosno koji posuđuju novac ili koriste bankovne usluge kroz tu banku.

Citigroup se time pridružuje skupini kompanija koje su odlučile poduzeti konkretne korake kako bi aktivno sudjelovale u suzbijanju oružanog nasilja u SAD-u, ističe BBC u četvrtak.

Građani su nakon pucnjave u školi u Parklandu u kojoj je u veljači 19-godišnji Nikolas Cruz ubio 17 učenika odlučili bojkotirati kompanije-partnere moćnog lobističkog udruženja proizvođača oružja NRA (Nacionalno udruženje za oružje).

To je potaknulo brojne kompanije, uključujući avioprijevoznike United i Delta i kompaniju za najam vozila Hertz da prekinu veze s udruženjem.

Neke su se pak - poput Amazona koji distribuira NRA-ine televizijske emisije - suočile s pritiskom da nešto poduzmu kako bi se suzbilo oružano nasilje.

Citigroup je prva velika investicijska banka koja je najavila konkretne "zdravorazumske" mjere, kako su ih nazvali.

Banka ima tek nekoliko klijenata među proizvođačima oružja od kojih planiraju zatražiti detalje o prodajnim metodama. U Citigroupu nisu željeli navesti približnu vrijednost poslovanja s prodavačima oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:21