ZAGREBAČKA BURZA

Crobexi pred tjednim gubicima, u fokusu poslovni rezultati

 
 Nenad Dugi / Hanza Media

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon dva dana pada zbog čega je na gubitku u odnosu na početak tjedna, a u fokusu ulagača bit će dionice kompanija koje će objaviti poslovne rezultate, među kojima je Ericsson Nikola Tesla.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,16 posto, na 1.823 boda, dok je Crobex10 skliznuo 0,23 posto, na 1.054 boda. Za Crobex je to najniža razina od lanjskog studenoga, dok je Crobex10 zaronio na najniža razina još od kolovoza 2016.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 5,7 milijuna kuna, što je gotovo 2 milijuna manje nego dan ranije.

Jedina s milijun kuna prometa bila je jučer dionica HT-a, kojoj je cijena skliznula 0,6 posto, na 162 kune.

S prometom od oko 935 tisuća kuna slijedila je povlaštena dionica Adris grupe, kojoj je je cijena ostala nepromijenjena, na 425 kuna.

Više od pola milijuna kuna prometa ostvareno je još samo dionicama Valamar Riviere i Čakovečkih mlinova. Pritom je dionica Valamara pojeftinila 0,7 posto, na 40,60 kuna, dok je cijena Čakovečkih mlinova ostala nepromijenjena, na 6.450 kuna.

Analitičari u anketi Hine kažu da i danas očekuju oprezno trgovanje te da će u fokusu ulagača biti dionice onh kompanija koje će objaviti poslovne rezultate, a to je, među ostalim, najavila Ericsson Nikola Tesla.

Jutros je rezultate već objavila AD Plastik Grupa. Prihodi te grupe porasli su u prošloj godini za 16 posto, na 1,08 milijardi kuna, dok je neto dobit dosegnula 68 milijuna kuna, što je 37 posto više nego godinu dana ranije.

Crobex indeksi u minusu su od početka tjedna oko 1,7 posto, a najveći dnevni pad, oko 1,5 posto, zabilježen je u srijedu, kada se tržište našlo pod pritiskom produbljivanja krize u Agrokoru, nakon što je izvanredni povjerenik u tom koncernu Ante Ramljak podnio ostavku.

Zagrebačka je burza zbog toga obustavila trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora - Zvijezde, Leda, Jamnice, Žitnjaka, PIK Vinkovaca i Vupika - dok izdavatelji ne obavijeste javnost o posljedicama njegove ostavke na postupak izvanredne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:43