AGRAR

Dijamant ulaže deset milijuna eura u farmu i otkup voća

Agrokor koncern preko svojih tvrtki u Srbiji ulazi u poljoprivredu i stočarstvo
 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Tvrtka Dijamant i Dijamant Agrar, u vlasništvu koncerna Agrokor, otvorit će danas u Vojvodini dvije velike investicije u poljoprivredi ukupne vrijednosti oko 10 milijuna eura. Kako doznajemo, radi se o farmi za tov junadi kapaciteta 2000 komada koja će se otvoriti u mjestu Futog nedaleko od Novog Sada, a u mjestu Begeč bit će moderna stanica za otkup voća i povrća. Radi se o greenfield investicijama vrijednim milijardu dinara, odnosno oko 9,7 milijuna eura.

Suvremena farma

Koncern Agrokor je preko svoje tvornice ulja Dijamant u Zrenjaninu najveći otkupljivač uljarica u Srbiji, a privatizacijom te kompanije ušao je u tvrtku Dijamant Agrar koja ima svoje poljoprivredne površine na kojima uz ratarske kulture uzgaja i voće i povrće.

Farma tovne junadi prostire se na 5,5 hektara i bit će jedna od najmodernijih takvih farmi u Srbiji, pri čemu je ugrađena suvremena tehnologija poput one koju Agrokor inače pimjenjuje na svojim farmama u Baranji. Farma će imati devet štala i silos za smještaj hrane, te deponij. Druga investicija, otkupni centar za voće i povrće, u mjestu Begeč prostirat će se na 4000 četvornih metara rashladnog prostora.

Otkup voća u Srbiji

Doznajemo kako Agrokor planira otkupljivati čak 25.000 tona voća i povrća u Srbiji, koja je posljednjih godina postala jedan od većih izvoznika voća i povrća.

Ovim investicijama Agrokor preko svojih tvrtki u Srbiji jače ulazi u poljoprivredu, a već je sada jedan od većih otkupljivača poljoprivrednih proizvoda koje koristi. Za vlastitu proizvodnju Agrokor danas u Hrvatskoj, prema nekim procjenama, obrađuje više od 30.000 hektara, a posljednjih godina najveći dio svojih investicija usmjerio je upravo na gradnju modernih farmi te revitalizaciju poljoprivredne i stočarske proizvodnje na području Baranje i Slavonije.

Vlasnik koncerna Todorić nedavno je najavio i početka ulaganja u Rusiji, gdje planira graditi mesnu industriju vrijednu 200 milijuna eura.

Todorić u Srbiji 1. u sladoledu i ulju, 2. u trgovini

Agrokorove kompanije u Srbiji - Idea, Dijamant i Frikom - već su danas vodeće u segmentima robe koju proizvode. Frikom je lider na tržištu sladoleda, a uljara Dijamant drži vodeću poziciju na tržištu ulja i proizvoda od ulja, dok je trgovački lanac Idea u posljednje dvije godine značajanim ulaganjem u širenje trgovina diljem Srbije, prema nekim procjenema, došao na drugu poziciju, odmah iza Delte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:36