PRVIH PET MJESECI 2012.

Dobit banaka pala 190 milijuna kuna: Javna poduzeća za 2,7 milijardi kuna smanjila su zaduženost

 Marin Tironi/CROPIX

Hrvatske banke u prvih su pet mjeseci ove godine zabilježile jači pad dobiti, u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje zvješće Hrvatske narodne banke.

Banke su do kraja svibnja ove godine zaradile 704 milijuna kuna, što je 190 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani. Štoviše, dobit banaka smanjila se u samo mjesec dana jer je na kraju travnja bila gotovo 160 milijuna kuna veća nego u svibnju. No, ne može se još govoriti o trendu, već treba čekati kvartalne podatke, kažu analitičari.

Još jedan podatak bode u oči, a to je značajno smanjenje kreditne zaduženosti državnih poduzeća.

Blagi rast kredita

Dok su na kraju svibnja prošle godine kod banaka uzeli kredita u vrijednosti od 8,5 milijardi kuna, ove su godine kreditno zaduženje kod banaka smanjili na 5,7 milijardi kuna. Iz izvješća je vidljivo da je u Hrvatskoj prisutan blagi rast kredita u odnosu na prošlogodišnjih prvih pet mjeseci. Ukupna vrijednost kredita do kraja svibnje ove godine iznosila je 279,9 milijardi kuna, ili tri milijarde kuna više.

Najveću vrijednost kredita i dalje drže trgovačka društva, čak 98,4 milijarde kuna, te su se do kraja svibnja zadužili milijardu kuna više nego na kraju svibnja prošle godine. Rast od milijardu kuna bilježe i stambeni krediti pa je vrijednost do 31. svibnja iznosila 58,8 milijardi kuna. I država je povećala zaduženje kod banaka za milijardu i pol kuna.

Rastu depoziti

U isto vrijeme rastu i depoziti kod banaka pa je tako zabilježeno depozita u vrijednosti od 221,9 milijardi kuna, što je dvije milijardi kuna više nego na kraju svibnja prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:00