Oni stvaraju digitalnu naciju

Dosad su Estonci podijelili više od 20 tisuća e-državljanstava, a sada najavljuju i mogućnost uvođenja vlastite kriptovalute 'estcoin'

Estonija je u samo dvije godine programa odobrila više od 20 tisuća statusa e-Resident, a cilj im je do 2025. taj broj povećati na čak 10 milijuna. Kako kažu, trenutno im pristiže više palikacija tjedno za e-državljanstvo nego što je tjedna stopa estonskog nataliteta
 Arhiva

Estonija bi uskoro mogla uvesti novi oblik kriptovalute nazvan “estcoin”, sudeći prema najavi Kaspara Korjusa, direktora estonskog projekta e-Residency (e-Državljanstvo), koji se zalaže za tu ideju.

Inovativni sustav e-Residency i strancima omogućava da jednostavno i brzo posluju na području Estonije, a digitalnih ideja imaju još. Tako, primjerice, upravo spremaju prvo svjetsko "on-line veleposlanstvo" koje će podržati digitalnu infrastrukturu Estoniji na lokacijama u inozemstvu, s istim zaštitama koje se dodjeljuju tradicionalnim veleposlanstvima.

E-Residency estonski je program pokrenut krajem 2014. godine koji putem interneta omogućava otvaranje tvrtke, poslovanje, bankovne transakcije i slično, poštujući EU propise. Sve što je potrebno je aplicirati online i otići do najbližeg estonskog veleposlanstva i podići smart ID karticu.

To znači i da se e-Residentu mogu priključiti i Hrvati, kojima je najbliže estonsko veleposlanstvo u Beču. Dosad su primili zahtjeve za prijavu iz čak 138 zemalja svijeta, a u posljednje vrijeme, sve više zahtjeva stiže im iz Velike Britanije, posebice nakon odluke o Brexitu.

Estonija je u samo dvije godine programa odobrila više od 20 tisuća statusa e-Resident, a cilj im je do 2025. taj broj povećati na čak 10 milijuna. Kako kažu, trenutno im pristiže više palikacija tjedno za e-državljanstvo nego što je tjedna stopa estonskog nataliteta!

Novom digitalnom valutom Estcoin upravljala bi Estonija, no pristupiti bi im mogao bilo tko na svijetu putem e-Residencya. Estcoin bi bio, kako kaže Korjus.

- Sigurni digitalni identiteti koje koriste e-građani idealan su mehanizam za trgovanje u pouzdanom i transparentnom digitalnom okruženju – kazao je Korjus, dodajući kako bi time mogla biti stvorena nova digitalna nacija.

Kroz sustav Initial Coin Offering (ICO), kako bi estcoin mogao biti lansiran, smanjila bi se birokracija i olakšao svakodnevni život, posebno poduzetnicima, a ovaj prijedlog podržala je i tamošnja Vlada. ICO omogućava tvrtkama prikupljanje kapitala i potiče rast poslovanja, navodi direktor e-Residencyja.

Osim ulaganja u fondove, jedna od ideja jest i da estcoinovi budu prihvaćeni kao sredstvo plaćanja javnih i privatnih usluga, a naposljetku da postanu i globalna održiva valuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:01