HOD NA ŽICI

Dragutin Biondić: Guše nas skupi zakupi, ali Heruc nije propao

Ne gasimo poslovanje, nego se povlačimo iz pojedinih trgovina budući da su nam uvjeti zakupa postali preskupi i utječu na našu profitabilnost. Nepodnošljivo visoki najmovi i nemogućnost da se dogovorimo s najmodavcima primorao nas je da donesemo odluku o povlačenju iz pojedinih trgovina - kazao je za Jutarnji list Dragutin Biondić, vlasnik Heruc grupe nakon što je objavljeno da ta tekstilna kuća za proizvodnju ekskluzivnih komada odjeće tri dućana u Zagrebu i Zadru. Biondić tvrdi da nije u pitanju ropast njegovog posla, nego stalno restrukturiranje.

Napuštanje prostora

- Heruc Galeria već dulje vrijeme konsolidira svoje poslovanje. Skupe ćemo prostore postupno napuštati. Riječ je o nekoliko lokala, a s njihovim najmoprimcima pokušat ćemo postići dogovor o preuzimanju zaposlenika - kaže Biondić.

Irena Malagia, direktorica Heruc Galerije kaže da im ostaju trgovine u Dubrovniku, Rijeci i Zagrebu.

- Trgovina zagrebačkoj Ilici ima 500 kvadrata i dovoljno je atraktivna da se orijentiramo na nju, jer u njoj bilježimo trend povećanja prihoda - kaže Malagia. Biondić pojašnjava da im lokal u Ilici svojom veličinom predstavlja 50 posto ukupne prodajne površine i u vlasništvu je Heruca.

Heruc Galeria se posljednjih nekoliko godina pokušava boriti s teškoćama koje su počele 2007. godine. Prije pet godina poslovali su s godišnjim prihodom od 45 milijuna kuna, a u prošloj su godini pali na polovicu tog iznosa. Heruc je 2007. jedini put u posljednjih pet godina ostvario dobit, a najgora je godina bila 2009., kada je gubitak premašio šest milijuna kuna. Prošle su ga godine uspjeli smanjiti na četiri milijuna kuna, a očito je da zatvaranjem dućana dodatno smanjuju minus.

Heruc Grupa u sklopu koje posluje i Heruc Galeria vlasništvo je Dragutina Biondića i poznata je po proizvodnji skupe odjeće. Mediji su se njome bavili prije pet godina, kada su radnici prosvjedovali zbog loših uvjeta rada. Upravo te godine počinje poslovni pad Grupe, koji kulminira gašenjem triju prodavaonica.

Centar banka

U fokusu javnosti Biondić se našao zbog nedavne odluke da država zajedno s fondovima za gospodarsku suradnju dokapitalizira Centar banku, također u njegovu vlasništvu. Gubitak te 19. banke u Hrvatskoj po veličini aktive u prvih se devet mjeseci ove godine popeo na 53 milijuna kuna, a država je u nju odlučila upumpati oko 40 milijuna kuna poreznih obveznika.

Centar banka se smatra predvodnicom plana okupljanja malih banaka kako bi se stvorila srednja nacionalna banka. No, ni to ne prolazi bez kontroverzi. Pojedini mediji, naime, postavljaju pitanje je li spašavanje jedne male banke opravdano u trenutku kad brojna poduzeća propadaju svakodnevno. Državi je cilj, kako se moglo čuti od političara, osnovati banku koja će servisirati male poduzetnike

- Insinuacije da Centar banka ima povlašteni položaj kod države je nepoznavanje problematike. Ideja konsolidacije malih banaka stara je više godina i riječ je o planu koji će stvoriti stabilnu banku srednje veličine.

Češki investitor

Zbog tog smo se cilja i odlučili odreći većinskog vlasničkog udjela, a svi zaboravljaju da 50 posto ulaganja u Centar banku osigurava češki investitor - kaže Biondić.

Nije promaknulo ni da je Centar banka jamčila tvrtki Coning, čiji je dioničar supruga bivšeg potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, za kredit koji je ta tvrtka dobila od Croatia osiguranja samo dva dana prije izbora. Stoga su se pojavile spekulacije o Biondićevim vezama kojima spašava svoj posao u teškoćama. Pogotovo kada se zna da su velike državne tvrtke u posljednje vrijeme odlučile poslovati upravo preko Centar banke.

Biondić odbija takvo zaključivanje i pita: - Što je sporno u tome da žele poslovati s nama? Zar mi ne smijemo imati velike klijente?

Villa Dubrovnik: velik prihod, ali i gubitak od 12 milijuna kn

Osim što je vlasnik Heruc Galerije te najveći pojedinačni vlasnik Centar banke, Biondić je i vlasnik Ville Dubrovnik, čija poslovna sudbina ne odudara bitno od ostatka njegovih poduzeća. Ta je hotelijerska tvrtka prošle godine zabilježila najveći prihod u povijesti od 21,9 milijuna kuna, ali je istodobno zabilježila gubitak od 12 milijuna kuna, što je ipak malo manje nego godinu prije. Biondić kaže da su gubici u hotelijerstvu sasvim uobičajeni prvih nekoliko godina. Sada kada je Villa Dubrovnik završena, očekuje dobre poslovne rezultate u budućnosti i povećanje prihoda koji su ove godine povećani 60 posto u odnosu na 2011. godinu.

- Već nekoliko godina diverzificiramo svoj poslovanje i usmjeravamo se u hotelijerstvo i investicije. Ubrzo ćemo pokrenuti novi investicijski ciklus u Istri, slično kao što smo napravili i u Dubrovniku, najavljuje Biondić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:49