Poduzetnik-aktivist

DRAŽEN OREŠČANIN: Ne promijenimo li se, Hrvatska će biti pustinja bez pametnih i različitih

Hrvatska će postati zemlja konobara i nezaposlenih taksista i trgovaca, upozorava, jer će njihova radna mjesta preuzeti umjetna inteligencija i roboti, a u IT-u i inovativnim digitalnim industrijama neće imati tko raditi
Dražen Oreščanin, Poslovna inteligencija
 Boris Kovačev/CROPIX / CROPIX

„U diskusiji na Fejsu neki dan nakon prosvjeda jedan kolega koji je IT recruiter u Irskoj kaže da svaki put kad Markićka nešto kaže u javnosti on dobije jedan CV iz Hrvatske, analognoj ono priči o tome da jedan anđeo dobije krila svaki put kad zazvoni zvonce na božićnoj jelci. Egzodus pametnih iz Hrvatske dobrim dijelom je uzrokovan od onih koji se navodno protiv toga bore, koji apsurd!“, kaže Dražen Oreščanin, suvlasnik zagrebačke IT tvrtke Poslovna inteligencija, u najnovijoj kolumni za časopis Mreža, koju je pisao inspiriran prosvjedom Hrvatska može bolje.

Odlasci informatičkih kadrova iz Hrvatske nisu, na žalost, više novost. I jučer je na skupu o rezultatima ICT sektora u Hrvatskoj udruzi poslodavaca naglašeno kako ih je od 2011. do 2015. u inozemstvo otišlo oko 10 tisuća, a toliko ih ukupno godišnje ‘proizvedemo’ za tržište. Dakle, u četiri godine smo ostali bez jedne fakultetske generacije IT-evaca. Ne znam koliki ih je dio emigrirao u Irsku, ali postoji podatak da je od ulaska Hrvatske u EU tamo završilo oko 8000 hrvatskih građana.

Oreščanin spada u skupinu uspješnih i u posljednje vrijeme društveno vrlo angažiranih poduzetnika iz domaćeg IT sektora koji sami nemju nikakvih političkih ambicija ali ipak aktivno traže promjenu i poslovne i društvene klime u smjeru liberaln(ij)e demokracije. Svakako, vrlo zanimljiv i pozitivan fenomen na hrvatskoj sceni jer tu nisu u pitanju klasični stranački donatori ili pak zagovornici arhaičnog poimanja domovine i nacije. Zalagao se tako za kurikularnu reformu te javno podržava malu stranku velikih ambicija Pametno, jer smatra da ona nudi kredibilnu alternativu politici velikih stranaka i njihovih partnera koja je i dovela do takvog iseljavanja kadrova. Razlog iseljavanja je egzistencijalne prirode, ali i svjetonazorne, smatra Oreščanin, jer oni otvorenih i liberalnih pogleda ovdje ne vide budućnost za sebe i djecu.

I on spada u takve, otvorene i liberalne, ali ne mora iseliti jer je uspješni poduzetnik i izvoznik. No, zapravo, dugoročno gledano, loša domaća politika&društvo mu ugrožava biznis, pa njegova kolumna ne govori tek o svjetonazorskim razlozima aktivizma već i sasvim poslovnim.

On oslikava poražavajuću i zastrašujuću budućnost, koja se, nadajmo se, ipak neće realizirati, ali vrijedno je o njoj razmisliti kao upozorenju. Ionako mu je cilj šokirati dovođenjem stvari do apsurda i izazvati reakciju.

„Ovim tempom za deset ili dvadeset godina u Hrvatskoj će ostati pustinja u kojoj neće biti mjesta za pamet, inovativnost ili različitost“, pa neće imati tko niti raditi u IT-u i inovativnim digitalnim industrijama, a „Hrvatska će postati zemlja konobara i nezaposlenih taksista i trgovaca, jer će njihova radna mjesta preuzeti umjetna inteligencija i roboti. Društvo koje će ostati bez pameti, kojem se mozak sustavno ispire, živjet će u lažnoj slavnoj prošlosti i dalje kriviti komuniste, četnike, masone i tajkune, bolno nesvjesno da je problem upravo u njemu samom“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:57