KRPANJE RUPA ZADUŽIVANJEM

Država izdala obveznice vrijedne 1,25 milijardi eura

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.05.2014. u 20:08

Srđan Vrančić/Cropix

LONDON - Hrvatska je danas izdala 1,25 milijardi eura vrijedne obveznice na europskim financijskim tržištima, s rokom dospijeća za 8 godina, uz prinos nešto malo iznad 4 posto, prenose danas svjetske agencije.

O dobroj potražnji investitora svjedoči podatak da je u prvom satu od otvaranja knjige upisa pristiglo 2 milijarde eura vrijednih ponuda.

Kako navodi agencija Reuters, pozivajući se na vodećeg menadžera izdanja, cijena izdanja bila je oko 270 baznih bodova povrh 'mid-swapa', što bi bila kamata malo iznad 4 posto.

Izdanje, čiji su aranžeri bili Banca IMI, Deutsche Bank, JPMorgan i Societe Generale, dospijeva 30. svibnja 2022. godine.

"Sve je prošlo dobro, iako ovo novo izdanje nije imalo premiju. Zadužili su se jeftinije, na duže razdoblje i više nego što se ranije očekivalo. Ja sam očekivao spread od 300 do 315 baznih bodova", rekao je Lutz Roehmeyer iz investicijskog društva LBB Invest za agenciju Bloomberg.

Ovo je prvo hrvatsko izdanje euroobveznice u zadnje tri godine, na koje se Vlada odlučila u trenutku povoljnih uvjeta na europskim financijskim tržištima.

Naime, Europska središnja banka za lipanj je najavila dodatno popuštanje monetarne politike radi poticanja inflacije i gospodarskog oporavka u eurozoni, i to u uvjetima ionako rekordno niske ključne kamatne stope od svega 0,25 posto. U okruženju labave monetarne politike, na financijskim tržištima jača apetit investitora za rizik, pa su i cijene zaduženja niže.

Tako je prinos na hrvatsku euroobveznicu s rokom dospijeća u srpnju 2018. godine danas iznosio 3,14 posto, što je 87 baznih bodova niže nego početkom godine. Ranije ovoga mjeseca njezin je prinos dosegnuo i rekordno niskih 3,02 posto. Premija u odnosu na njemačke obveznice, pak, sada iznosi 290 baznih bodova (2,9 posto), što je znatno manje nego prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju u srpnju prošle godine, kada je premašivala 400 baznih bodova (4 posto).

Prije ovog današnjeg izdanja, Hrvatska se posljednji puta zadužila na inozemnom tržištu kapitala u studenom prošle godine, kada je prodala 1,75 milijardi dolara obveznica, s rokom dospijeća 2024. godine.

Najavljujući nedavno izdanje obveznica na europskom tržištu, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić istaknuo je da će ta obveznica poslužiti za pokrivanje svih međunarodnih obveza Hrvatske za ovu godinu, odnosno za reprogram tih obveza.

Izdvajamo