Dvije trećine radnika u uslužnom sektoru

ZAGREB - Unatoč krizi i gašenju radnih mjesta broj zaposlenih lani je povećan za 37,9 tisuća osoba, pokazuje analiza Hrvatske gospodarske komore.



Tako je prosječan broj zaposlenih u državi povećan devetu godinu zaredom, ali s nešto skromnijim rastom nego prethodne dvije godine. Pritom je zabilježen najniži porast zapošljavanja u prerađivačkoj industriji u posljednje dvije godine. Struktura zaposlenih, ističu u HGK, i dalje se usmjeruje na rast uslužnih djelatnosti, istiskujući poljoprivredne djelatnosti i industriju.



Višegodišnji trend



- Prisutan je trend sve slabijeg zapošljavanja u industriji. U posljednjih pet godina broj zaposlenih u tom sektoru povećao se za samo 16 tisuća - upozoravaju u HGK.



Istovremeno se, primjerice, broj zaposlenih u trgovini povećao za 43 tisuće, a u poslovanju nekretninama i poslovnim uslugama za 39 tisuća.



U uslužnim djelatnostima tako trenutno rade gotovo dvije trećine zaposlenih u privatnom sektoru. Naime, uz 64,1 posto zaposlenih u tom sektoru, samo 30,9 posto radi u industriji i graditeljstvu te 4,8 posto u poljoprovrednim djelatnostima.



Broj zaposlenih u poljoprivredi u proteklih se desetak godina u ukupnoj strukturi zaposlenih prepolovio. Od udjela od 57,4 posto zaposlenih u uslužnim djelatnostima 1998. godine taj se pak udio lani povećao na 64,1 posto.



Nastavak istog trenda očekuje se i ove godine koja će, prema procjenama stručnjaka, ipak imati znatno veći pad u novom zapošljavanju.



Statistički u plusu



Negativan trend otkaza počeo je u drugom dijelu prošle godine, međutim cijela 2008. statistički je ipak ostala u plusu i kada je riječ o zapošljavanju i o padu broja nezaposlenih.



Prema analizi HGK, 2008. godina je bila šesta zaredom u kojoj je pala stopa nezaposlenosti.









G. Galović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:27