TREĆI POKUŠAJ

Etična banka piše HNB-u novi zahtjev za izdavanje dozvole

Goran Jeras
 Ronald Gorsic / Hanza Media

Zadruga za etično financiranje (ZEF) i njenih 1400 članova ponovno će od Hrvatske narodne banke zatražiti dozvolu za osnivanje prve etične banke kod nas, najavio je danas Goran Jeras, upravitelj ZEF-a. Prvi put ih je HNB odbio, u svibnju prošle godine, a Jeras smatra da je samo dio argumenata središnje banke bio objektivan, dok je dio proizašao iz neiskustva s modelom etičnog bankarstva koji postoji u drugim članicama Europske unije.

Zadruga je u međuvremenu pokušala preuzeti Tesla štednu banku, s namjerom da od nje nastane etična banka, ali je Tesla banka prije toga završila u stečaju. „Većinskim smo dioničarima u Srbiji uputili obvezujuću ponudu za dokapitalizaciju Tesla štedne banke još u listopadu prošle godine, u iznosu od 50 milijuna kuna, ali je to sve zapelo i nisu na vrijeme donijeli odluku“, kaže Jeras. HNB je dan prije nego je Vlada Srbije prihvatila njihovu ponudu, u veljači ove godine, pokrenuo stečaj.

Jeras je sada najavio da će se u svibnju održati skupštinu Zadruge za etično financiranje, a jedna od točaka bit će i odluka da se 50 milijuna kuna, koji su prikupili članovi ZEF-a, iskoristi kao kapital za osnivanje etične banke. Zakonom o kreditnim institucijama propisan je za banku inicijalni kapital od najmanje 40 milijuna kuna. Prema Jerasovim najavama, novi zahtjev HNB-u trebao bi biti upućen prije ljeta jer već naveliko rade na potrebnoj dokumentaciji te su kadrovski i financijski ojačali.

Budući da im je HNB lani, među ostalim, licencu odbio i zbog toga što osobe koje su predložili za članove nadzornog odbora ne ispunjavaju zakonske uvjete, Jeras je sada objavio kako će im u nadzornom odboru sjediti dvojac iz inozemstva koji već ima operativno iskustvo u etičnom bankarstvu, pri čemu je jedan od njih tajnik Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka, a drugi bivši predsjednik etične banke u Poljskoj.

Jeras naglašava kako etičnoj banci cilj nije samo profit nego i briga za društvo i okoliš, a direktor Razvojne agencije Zagreb i predsjednik skupštine ZEF-a Frane Šesnić naglašava kako je u pitanju „najpozitivnija inicijativa u povijesti hrvatskog gospodarstva“. Među članovima ZEF-a je trenutno oko 450 pravnih osoba, najvećim dijelom malih tvrtki koje zajedno imaju oko 2,5 milijarde kuna prihoda, a očekuju se da će oni barem dio svojih depozita prebaciti u etičnu banku, kao i građani kada osvijeste da je ona važna za gospodarstvo, posebno za društveno poduzetništvo i ruralni razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:20