ALPHABET

EVO NA ČEMU ZARAĐUJE DRUGA NAJVRJEDNIJA KOMPANIJA NA SVIJETU Samo u protekla tri mjeseca prihod im iznosi gotovo 28 milijardi dolara!

 Mike Blake/File Photo / REUTERS

Googleova krovna kompanija Alphabet izvijestila je da joj je dobit u proteklom tromjesečju poskočila za trećinu zahvaljujući većim prihodima od internetskih oglasa ali i skoku u segmentu 'ostalih inovativnih projekata'.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s rujnom Alphabetova je dobit dosegnula 6,7 milijardi dolara. Prihodi su uvećani 24 posto, na 27,8 milijardi dolara, a financijska direktorica Ruth Porat pripisala je taj skok "snažnim rezultatima u Googleu i u segmentu Ostalih inovativnih projekata".

Alphabet je nastao prije dvije godine reorganizacijom poslovanja i sada uz 'zlatnu koku' Google obuhvaća i projekte poput razvoja autonomnih automobila Waymo i Loona za uslugu pristupa Internetu preko balona koji lebde visoko iznad površine Zemlje.

Kompanija danas zapošljava preko 75.000 osoba, a tržišna vrijednost procjenuje im se na 664,5 milijardi dolara, po čemu zaostaju samo za Appleom čija je vrijednost procijenjena na 791 milijardu dolara.

Svi su ti dijelovi poslovanja - osim Googlea - izdvojeni su u skupinu "ostalih inovativnih projekata" koja je u netom završenom tromjesečju zabilježila 53,3 posto veće prihode, od 302 milijuna dolara. Preostalih 27,47 milijardi dolara prihoda, 23,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, generirali su oglasi na Googleu.

Alphabet je ove godine izdvojio u samostalnu kompaniju gotovo nepoznati odjel za geotermalnu energiju Dandelion, koji će uskoro početi isporučivati energiju kućanstvima.

Čelnica Dandeliona Kathy Hannun izjavila je da njezin tim već nekoliko godina nastoji "olakšati i učiniti cjenovno pristupačnijim grijanje i hlađenje domova čistim, besplatnim, izdašnim i obnovljivim izvorom energije ispod naših nogu". Njihova su nastojanja kulminirala kreiranjem neovisne kompanije izvan okvira Alphabeta.

Alphabetov odjel za bioznanosti Verily najavio je pak istraživanje u sklopu kojeg bi se ljudi temeljito pratili godinama, uključujući i genetiku, radi uvida usmjerenih na očuvanje zdravlja.

U Alphabetovom je vlasništvu i Nest, koji je nedavno u ponudu pametnih kućanskih uređaja uključio i sigurnosni sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:54