KOMERCIJALIZACIJA ZNANJA

Fizičari razvili metodu Robin Hood za široku primjenu u ekonomiji

    AUTOR:

  • OBJAVLJENO:
  • 07.06.2010. u 07:30

Biljana Gaurina/CROPIX

Inovacija će se moći koristiti od dizajna sustava elektronske opreme do automobilske industrije

ZAGREB - Dok gospodarstvenici ističu važnost primjene znanstvenih spoznaja, mnogi znanstvenici naglašavaju da fundamentalna istraživanja teško mogu naći primjenu. No, Hrvoju Štefančiću iz Zavoda za teorijsku fiziku Instituta “Ruđer Bošković” (IRB) te njegovim kolegama Predragu Laziću i Hrvoju Abrahamu pošlo je za rukom komercijalizirati rezultate svoga teorijskog rada. Ta trojica mladih fizičara razvili su metodu Robin Hood (RH) koja je inovativna i visokoefikasna za proračune u elektrostatskim problemima. Svoju primjenu mogla bi naći na širokom području - od dizajna sustava elektronske i ionske optike, detektora i akceleratora, poluvodiča, medicinskih sustava pa do automobilske industrije. Naziv su izabrali prema analogiji s legendarnim braniteljem siromašnih iz Sherwoodske šume.

- S mjesta trenutačno jako visokog potencijala naboj se prenosi na mjesto trenutačno vrlo niskog potencijala. Po analogiji da se od bogatog uzima i daje siromašnom, u elektrostatskim se problemima brzo dolazi do rješenja - rekao je Štefančić. Hrvoje Abraham ističe da su on i njegovi kolege brzo uvidjeli da se radi o inovaciji koja bi mogla imati tržišnu vrijednost.

- U suradnji Svjetske banke, Ministarstva znanosti i IRB-a kreira se platforma za komercijalizaciju znanja i odlučili smo sudjelovati u tom procesu - dodao je Abraham. Hrvatski fizičari dobili su i nagradu Srednjoeuropske inicijative, a metoda je zatim transformirana u komercijalni softverski paket, Robin Hood Solver, koji je naručio i Massachusetts Institute of Technology (MIT) iz Bostona. U tijeku je osnivanje IRB-ove spin off kompanije, a na čelu će joj biti Abraham.

- Naš softver može se uvelike unaprijediti, a trenutačno pregovaramo s nekoliko domaćih i stranih kompanija o zajedničkom projektu - naglasio je Abraham. Buduća spin off kompanija, ističe, mogla bi početi komercijalizirati i druga znanja na “Ruđeru”.Institut se financira novcem iz proračuna

Institut “Ruđer Bošković” (IRB) utemeljio je 1950. godine Ivan Supek. On je tadašnji jugoslavenski vrh, opsjednut idejom o stvaranju atomske bombe, uvjerio da u Zagrebu treba utemeljiti institut za fundamentalna istraživanja u fizici, kemiji i elektronici. “Ruđer” je najveća hrvatska znanstvena institucija, a zapoljšava 850 ljudi. Godišnji proračun iznosi oko 28 milijuna eura, a uglavnom se financira iz proračuna. Znanstvenici godišnje objave oko 400 radova u časopisima koje pokriva baza Current Contents (CC).

Izdvajamo