NAJIMOĆNIJI HRVATI

FORBESOVA LISTA NAJBOGATIJIH Todorić sa 6,5 milijardi kuna preskočio prag od milijardu dolara

 CROPIX

Stotinu najbogatijih Hrvata prema listi hrvatskog izdanja časopisa Forbes ove godine ima 12,4 milijarde kuna bogatstva u dionicama kompanija, jedinog kriterija imućnosti koji se u Hratskoj može transparentno pratiti.

Lani je prvih stotinu milijunaša imalo 13,5 milijadi kuna u dionicama, no hrvatski milijunaši nisu osiromašili, već je najbogatiji među njima Ivica Todorić vlasnik koncerna Agrokor s burze povukao dionice Konzuma.

Prema danas objavljenom izdanju Forbesa Ivica Todrić koji se nalazi korak do kupnje slovenskog Mercatora i time zaključenja posla života ima 3,3 milijarde kuna sagleda li se burzovna vrijednost Belja, Jamnice, Leda, PIK Vinkovaca, Tiska, Vupika, Zvijeze i Žitnjaka, kompanija iz sustava Agrokora u kojem je Todorić lani svoj udio povećao sa 75 na 98 posto. Analitčar Forbesa procjenjuje da sam Konzum vrijedi 3,3 milijarde kuna, što Todorića sa bogatsvom većim od milijardu dolaraprvi put kvalificira za ulazak na globalnu listu milijardera Američkog Forbesa.

Nakon Todorića na listi su kao i lani čileanska obitelj Lukšić koju u Hrvatskoj predstvalja Davor Lukšić unuk pokojnog Andronica Lukšića. Emil Tedeschi čvrsto kao i lani drži treću poziciju na listi i posljednji je milijarder među bogatim Hrvatima.

ČIME SE SVE BAVE Zarađuju na turizmu, hrani i duhanu

Hrana, turizam, bankarstvo, duhan i šećer biznisi su kojima se bavi prvih deset najbogatijih Hrvata, među koje je, zahvaljujući tome što imaju mliječnu industriju Dukat, svrstana i francuska obitelj Bresnier, vlasnici Lactalis Grupe. Njihov je biznis u Hrvatskoj izgubio na vrijednost pa je danas vrijedan 843 milijuna kuna, dok su lani bili uzeli milijardu kuna u mliječnom biznisu. Adris Grupa i virovitička šećerana Viro kompanije su čija su se po dva dioničara plasirala među 10 najbogatijih. Ante Vlahović i Plinio Cuccurin najveći dioničari Adris Grupe ove su godine 5., tj. 8. na listi najbogatijih. Među deset nabogatijih plasirao se i Veljko Župan, vlasnik Ugo Grupe koji je lani bio 11. na listi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:28