NE ŽELI URAVNILOVKU

Gradonačelnik Bjelovara s 200.000 kn nagrađuje najbolje službenike: Grad je među najbržima u legalizaciji, a trećina proračuna stiže iz EU fondova

Dario Hrebak
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Nakon što je objavljeno da je Bjelovar treći u Hrvatskoj po broju riješenih zahtjeva za legalizaciju objekata (iznad 97 posto), gradonačelnik Dario Hrebak je odlučio postaviti pravila za stimulacije, dodatke na plaću i prekovremeni rad, a za to je iz proračuna namijenio 200 tisuća kuna.
Dodatno ga je, kaže, na to motiviralo što želi nagraditi tim koji radi na projektima EU, budući da trećina gradskog proračuna ove godine dolazi iz tog izvora.
Prema Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, dodatak se može isplatiti službenicima i namještenicima ako ostvare natprosječne rezultate u radu, a godišnje može iznositi najviše tri plaće službenika ili namještenika. Kako se nagrađuje, to određuju župani i gradonačelnici posebnim pravilnicima.
“Pozicionirali smo se kao grad koji ukida namete i barijere, krenuli smo od sebe, započeli s digitalizacijom, a sada želimo dati do znanja da u gradskoj upravi nema uravnilovke, nismo svi isti i želimo stimulirati ljude da budu brži, motiviraniji rješavati probleme i zahtjeve - to je naša uloga kao gradske uprave i moramo težiti izvrsnosti. Kult prosječnosti i ispodprosječnosti koji je previše prisutan kod nas moramo mijenjati, i ovo je korak u tom smjeru", kaže Hrebak.
Stimulacija će se isplaćivati za rad na dodatnim poslovima, za rad na projektima, kao i za ostvarenje pozitivnog financijskog učinka za Gradsku upravu, naglašava. Također, isplaćivat će se i za natprosječnu kvalitetu obavljenih poslova te uspješno i pravovremeno obavljanje poslova odsutnog djelatnika uz redovno obavljanje vlastitih poslova i slično. Visina stimulacije određuje se u postotku od plaće radnika za taj mjesec, a najviše do tisuću kuna neto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:31