NAJVEĆA KAZNA IKAD

GSK će platiti 3 milijarde $ kazne: Potplaćivali liječnike da djeci propisuju štetne lijekove

Britanski farmaceutski div također je priznao praksu potplaćivanja liječnika kako bi propisivali njegove proizvode u zamjenu za putovanja, miljunske isplate za predavačke turneje i karte za Madonnine koncerte
A view of a GlaxoSmithKline building in west London in this February 6, 2008 file photo. Two U.S. drug safety reviewers have recommended that GlaxoSmithKline PLC's diabetes drug Avandia be pulled from the market because it is more dangerous to the heart than a rival medicine, according to documents released on February 20, 2010. REUTERS/Toby Melville/Files (BRITAIN - Tags: HEALTH BUSINESS)
 Reuters

GlaxoSmithKline, jedna od najvećih farmaceutskih tvrtki na svijetu, morat će platiti 3 milijarde dolara u nagodbi za reklamiranje lijekova u neodobrene svrhe i zatajivanje podataka o sigurnosti lijekova. Iako još čeka odobrenje suda, ovo je najveća takva nagodba u povijesti SAD-a, a da se slučaj tretira kao medijska bomba govori i činjenica da ga je novinarima predstavio zamjenik državnog tužitelja SAD-a James Cole.

Tvrtka je u SAD-u promovirala antidepresive Paxil i Wellbutrin za liječenje djece i adolescenata, iako takvu njihovu uporabu nije odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). Agenciji GSK nije dostavio niti podatke o Avandiji , lijeku za dijabetičare.

Britanski farmaceutski div također je priznao praksu potplaćivanja američkih liječnika kako bi propisivali njegove proizvode, za što su nagrađivani putovanjima, milijunskim isplatama za predavačke turneje te čak i kartama za Madonnine koncerte.

Izvršni direktor GSK-a Andrew Witty objavio je da je tvrtka, osim novčane kazne, prihvatila petogodišnji nadzor američkih vlasti nad svojim poslovanjem u SAD-u. Također je izmijenila način poslovanja u marketingu i prodaji te otpustila zaposlenike odgovorne za slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:42