VUJČIĆ U BEČU

GUVERNER HNB-a 'Hrvatski bankovni sustav jedan je od najstabilnijih u Europi'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.06.2014. u 22:02

Goran Šebelić / CROPIX

BEČ - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić ustvrdio je u utorak u Beču da je hrvatski bankovni sustav bio jedan od najstabilnijih u Europi tijekom krize.

Vujčić je zajedno s guvernerom austrijske središnje banke Ewaldom Nowotnyjem sudjelovao na gospodarsko-investicijskom forumu pod nazivom "Hrvatska godinu dana u EU - perspektive za ulaganja", što je u utorak navečer održan u Beču.

"Bankovni sustav u Hrvatskoj bio je jedan od najstabilnijih u Europi tijekom krize i sigurno će ostati stabilan i dalje", rekao je Vujčić u izlaganju pred 80-ak predstavnika austrijskih tvrtki koje su zainteresirane za ulaganja u Hrvatskoj.

Vujčić je govorio o gospodarskom stanju u Hrvatskoj, o tome kako Europska komisija ocjenjuje to stanje, o stabilnosti bankovnog sustava i strukturnim reformama. Rekao je da se do kraja godine očekuje pozitivna stopa inflacije.

"Austrija i Hrvatska imaju povijesne veze i jako dobru suradnju" rekao je Nowotny i pritom naglasio dobru suradnju austrijske i hrvatske središnje banke.

"Hrvatska je uspješna priča i u teškim vremenima i austrijske banke dobro posluju i ostaju u Hrvatskoj", ocijenio je Nowotny.

Na skupu su izražena očekivanje da će hrvatsko-austrijska suradnja ojačati.

Austrija je najveći izravni strani ulagač u Hrvatskoj. Robna razmjena između dvije zemlje u 2013. godini iznosila je 1,2 milijarde eura, a austrijski ulagači uložili su od 1993. do 2014. više od sedam milijardi eura.

Više od 700 austrijskih tvrtki posluje u Hrvatskoj, rečeno je na gospodarsko-investicijskom forumu čiji su organizatori hrvatsko veleposlanstvo u Austriji i Erste banka.

Izdvajamo