BORIS VUJČIĆ, HNB

GUVERNER O DAVANJU ISKAZA PRED POVJERENSTVOM ZA AGROKOR: "Imamo supervizorsku tajnu, ali ako bismo je bili oslobođeni, bilo bi još zanimljivije!"

 CROPIX

Ako ih saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor pozove da daju iskaz, predstavnici HNB-a i Hanfe odazvat će se tom pozivu. Potvrdili su to novinarima guverner HNB-a Boris Vujčić i šef Hanfe Petar-Pierre Matek na financijskoj konferenciji u Rovinju.

"Imamo, istina, supervizorsku tajnu, ali ako bismo je bili oslobođeni, bilo bi još zanimljivije", kazao je Vujčić.

Kako smo provjerili u HNB-u, guvernera bi od čuvanja supervizorske tajne moglo osloboditi ovlašteno tijelo, a to je sud. Tako predviđa Zakon o kreditnim institucijama.

Nije jasno, međutim, da li bi ga sud oslobodio čuvanja supervizorske tajne radi svjedočenja u istražnom povjerenstvu, kako je u izjavi sugerirao Boris Vujčić, ili isključivo radi svjedočenja u sudskom postupku.

Dakle, guverer poručuje da štošta zanimljivog zna, ali ne zna hoće li to smjeti reći.

Zakon o istražnom povjerenstvu u članku 17 kaže sljedeće: “Ne može se ispitati kao svjedok osoba koja bi svojim iskazom povrijedila dužnost čuvanja državne, vojne ili službene tajne osim ako ju je ovlašteno tijelo oslobodilo te dužnosti.”

Međutim, to ne znači da će javnost saznati ono što bi guverner Vujčić mogao otkriti ukoliko bi bio oslobođen čuvanja službene tajne i svjedočio pred saborskim istražnim povjerenstvom o Agrokoru.

Članak 19 istog zakona propisuje da su članovi istražnog povjerenstva dužni čuvati kao tajnu ono što su u radu istražnog povjerenstva saznali kao državnu, vojnu, službenu, poslovnu ili osobnu tajnu.

Inače, i u HNB-u i u Hanfi tvrde da je financijski sustav stabilan unatoč zbivanjima u Agrokoru. Dodaju i da su pravovremeno reagirali i napravili sve što je bilo u njihovoj nadležnosti.

Da Vlada nije reagirala i donijela 'lex Agrokor', to bi porezne obveznike stajalo barem dvije milijarde kuna, poručio je pak danas Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Računice koje je radilo njegovo ministarstvo temelje se na obvezi isplate triju minimalnih plaća zaposlenicima Agrokora iz posebnog fonda za radnička potraživanja, ako bi kompaniej koncerna završile u stečaju, a što bi porezne obveznike stajalo batem 600 milijuna kuna. Isto toliko koštale bi i naknade za nezaposlene. U kalkulaciju su uključeni i dobavljači Agorkora, koje bi krah koncerna povukao u propast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:18