MNOGO ZAINTERESIRANIH

HANFA 'Inspire Investments preuzet će poslove upravljanja nad fondom Nexus FGS'

Arhivska fotografija
 Dragan Matić / Hanza Media

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak se suglasila da tvrtka Inspire Investments preuzme poslove upravljanja nad fondom Nexus FGS od Splitske banke.

Hanfa je rješenjem od 11. siječnja ove godine oduzela odobrenje za rad društvu Nexus Private Equity Partneri odnosno za upravljanje fondovima Nexus FGS i Nexus FGS II, a poslove upravljanja nad ta dva fonda preuzele su banke depozitari - Splitska banka i Privredna banka Zagreb.

Te su banke bile zadužene i provesti postupak prikupljanja ponuda od društava za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima koja ispunjavaju uvjete i zainteresirane su preuzeti upravljanje dvama fondovima te izabrati to novo društvo.

Splitska banka, kao depozitar fonda Nexus FGS, provela je i okončala postupak izbora novog društva za upravljanje, a Upravno vijeće Hanfe na današnjoj je sjednici rješenjem dalo suglasnost da poslove upravljanja preuzme Inspere Investments d.o.o. za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima.

Iz Hanfe u priopćenju navode da su, u skladu sa svojim ovlastima, od Splitske banke zatražili dostavu očitovanja i opisa postupka izbora novog društva za upravljanje.

"Utvrđeno je da se na javni poziv javilo više zainteresiranih društava za upravljanje. Depozitar je postupajući u skladu sa svojom obvezom da prilikom izbora novog društva vodi računa isključivo o interesima ulagatelja, odredio kriterije za odabir najbolje ponude, o kojima je obavijestio društva koja su ispunjavala zakonske uvjete za upravljanje fondom do okončanja prikupljanja ponuda te je na temelju istih donijela odluku o odabiru novog upravitelja", navode iz Hanfe.

Hanfa tijekom obavljanja svojih nadzornih aktivnosti provjerava postupaju li subjekti nadzora, a što uključuje i depozitare, u skladu s propisima koji uređuju njihovo poslovanje. No, iz Hanfe pritom ističu i kako "je postupak izbora i definiranje kriterija za izbor na odluci banke koja je depozitar fonda".

Napominju i kako nakon prijenosa upravljanja fondom s depozitara na novo društvo za upravljanje, ulagatelji u skladu s važećim propisima imaju mogućnost promjene društva za upravljanje.

Iz Hanfe u priopćenju ističu i kako je postupak vezan uz preuzimanje poslova upravljanja nad fondom FGS II, od depozitara, Privredne banke Zagreb još u tijeku te najavljuju da će o ishodu tog postupka izvijestiti po njegovu okončanju.

"Hanfa će, vodeći se načelima transparentnosti, izgradnje povjerenja među sudionicima financijskog tržišta i izvješćivanja potrošača te uzimajući u obzir interes javnosti o ishodu postupka izvijestiti javnost nakon njegovog okončanja", zaključuje se u priopćenju Hanfe.

Inače, prema pisanju medija na natječajima za preuzimanje poslova upravitelja fondovima Nexus FGS i Nexus FGS II bilo je više zainteresiranih odnosno njih desetak, među kojima i dva inozemna društva za upravljanje alternativnim fondovima.

Po podacima iz sudskog registra, Inspire Investments osnovan je sredinom 2016. godine, a osnivači su mu Matko Bolanča te Marko Bešlić. U medijima se uz Inspire spominje i Dinko Novoselec, bivši čelnik AZ obveznog mirovinskog fonda.

Predsjednik Uprave Inspire Investments je Matko Bolanča, bivši čelnik Plive.

Marko Bešlić je član Uprave Inspierea, a karijeru je započeo 1999. u investicijskom društvu ICF, a bio je i na odgovornim i čelnim pozicijama u ICF Investu, Fima Global Investu, Hypo Alpe-Adria-Investu te Hypo Alpe-Adria-Bank.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:44