UDAR NA DŽEP

HEP izračunao: Struja će rasti čak 20 posto za kućanstva, za ostale od 9,5 do 12 posto

Poduzetništvo ima nekoliko kategorija potrošača, ovisno jesu li na visokom, srednjem ili niskom naponu
 Igor Soban/Cropix

ZAGREB - Prosječno povećanje ukupne cijene električne energije za kućanstva od početka svibnja bit će 20 posto, dok će za poduzetništvo, odnosno sve kupce izvan kategorije kućanstva, ukupni trošak u prosjeku porasti u rasponima od 9,5 do 12 posto, doznaje se danas u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP).

Po procjenama HEP-a, za prosječnog kupca u kategoriji kućanstva, odnosno za ona koja godišnje troše oko 3.600 KWh, poskupljenje znači da će od svibnja mjesečno za struju izdvajati 40-50 kuna više nego do sada.

Vlada je o poskupljenju struje od 1. svibnja ove godine odlučila na današnjoj sjednici na kojoj je donijela četiri odluke vezane za cijenu struje - o visinama tarifnih stavki u tarifnim sustavima za proizvodnju, za prijenos, za distribuciju te za opskrbu električnom energijom.

Prosječno povećanje ukupne cijene električne energije za kućanstva je 20 posto, a raspon poskupljenja se kreće od 18 do 21 posto, ovisno o karakteristikama potrošnje, odnosno radi li se o jednotarifnim ili dvotarifnim brojilima, kolika je kod dvotarifnih potrošnja u višoj i nižoj tarifi i slično, kaže glasnogovornica HEP-a Mirela Klanac.

Po podacima HEP-a, za građane koji imaju jednotarifna brojila (tzv. plavi tarifni model) od početka svibnja cijena kilovatsata (kWh) električne energije bit će 0,84 kune bez PDV-a, odnosno 1,05 kuna s PDV-om (do sada 0,7042, odnosno 0,8803 kune po KWh).

Kod dvotarifnih brojila (tzv. bijeli tarifni model) od utorka će u višoj tarifi cijena iznositi 0,91 kunu po KWh, odnosno 1,14 kuna s PDV-om (do sada 0,7439 kuna, odnosno s PDV-om 0,9299 kuna), a u nižoj tarifi 0,45 kuna, odnosno 0,56 kuna s PDV-om (do sada 0,3769 kuna, odnosno 0,4711 kunu s PDV-om).

Mjesečna naknada za mjernu uslugu i opskrbu, kažu u HEP-u, nije se mijenjala i ona i dalje ostaje 16 kuna bez PDV-a (20 kuna s PDV-om).

Vlada je današnjim odlukama regulirala i poskupljenje struje i za sve ostale kategorije potrošača, odnosno one koji se nalaze izvan kategorije kućanstva.

Prosječno povećanje ukupnih troškova za te potrošače, odnosno poduzetništvo je u rasponu od 9,5 do 12 posto, kažu u HEP-u.

Naime, poduzetništvo ima nekoliko kategorija potrošača, ovisno jesu li na visokom, srednjem ili niskom naponu, a promjene, odnosno povećanja vezana uz mrežarine, reflektira se na te kupce poskupljenjem u navedenom rasponu.

Struja je zadnji put poskupila početkom srpnja 2008. godine, no građani su do sada već nekoliko puta dobili veće račune s obzirom da je 'potiho' ukinuta potpora za kućanstva s manjom potrošnjom struje, a dva je puta povećana i stopa PDV-a - 1. kolovoza 2009. sa 22 na 23 posto, dok se od ožujka ove godine PDV plaća po stopi od 25 posto.

Električna energija zadnji je put poskupila 1. srpnja 2008. godine kada je Vlada bila odobrila HEP-u poskupljenje struje za 20 posto, ali je usvojila i mjere za ublažavanje tog porasta, pa je poskupljenje bilo različito, ovisno o godišnjoj potrošnji struje.

Tako sredinom 2008. struja uopće nije poskupila za oko 960 tisuća kućanstava čija je godišnja potrošnja bila manja od 2.000 kWh, a za kućanstva s potrošnjom od 2.001 do 3.000 kWh poskupljenje je bilo 5, odnosno 10 posto, a za te je kategorije kućanstava država iz proračuna HEP-u nadoknađivala razliku do odobrenog povećanja cijene za 20 posto.

Tu je potporu kućanstvima Vlada nekoliko puta produžavala i oni su oko tri godine spadali u tzv. subvencionirane kupce.

Zadnji je put Vlada tu potporu produžila krajem 2010. i ona je vrijedila do 30. lipnja 2011. godine, a kako nakon toga nije produžena, od 1. srpnja 2011. sve kategorije kućanstava ostale su bez subvencije, što im je tada povećalo račune za oko 11 kuna mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:26