Prvi put od 2015.

HNB BANKAMA PONUDIO KUNE, NIJEDNA NIJE BILA ZAINTERESIRANA 'Financijski sustav je pun', kaže Hrvoje Stojić

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.03.2017. u 12:35

Split, 240113 .
Novac-hrvatska kuna.
Ilustracija novcanica hrvatske kune..
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
HANZA MEDIA

Na ovotjednoj redovnoj obratnoj repo aukciji Hrvatske narodne banke (HNB) nije bilo interesa banaka za dodatnim izvorom kunske likvidnosti, što se dogodilo po prvi put od rujna 2015. godine, kada je središnja banka započela s redovnim tjednim aukcijama.

 

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je održala 10. ovogodišnju redovnu obratnu repo aukciju, no kako nije bilo interesa banaka, nisu niti plasirana sredstva.

 

Kako ističe Hrvoje Stojić, direktor odjela Ekonomskih istraživanja Addiko bank, trenutno je domaći financijski sustav visoko likvidan, u njemu je već neko vrijeme između 14 i 16 milijardi kuna, pa stoga i nije bilo interesa banaka za tim instrumentom HNB-a. 

 

"To je bilo za očekivati. Sustav je pun, u pitanju je likvidnost koja je u razini 4-5 posto BDP-a. To traje zadnja tri mjeseca", kaže Stojić, te dodaje da će se vidjeti kako će stvari razvijati te hoće li biti jačanja kunske kreditne aktivnosti.

 

U devet aukcija održanih od početka ove godine HNB je bankama plasirao ukupno 810 milijuna kuna, a iznosi su se kretali od najmanjih 40 milijuna kuna, koliko je središnja banka bankama plasirala u poseljednje tri aukcije, do najvećih 140 milijuna kuna početkom veljače, a sve po fiksnoj repo stopi od 0,30 posto.

 

 Na prošlotjednoj, devetoj aukciji, plasirano je tako 40 milijuna kuna, koji dospjevaju u srijedu, 8. ožujka.

 

 S redovnim tjednim obratnim repo aukcijama HNB je započeo u rujnu 2015. godine, a lani su održane ukupno 52 aukcije.

 

Sredine veljače prošle godine središnja je banka započela i sa strukturnim obratnim repo aukcijama, kojima otvara bankama pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti po kamatnoj stopi konkurentnoj ostalim izvorima kunske likvidnosti banaka, pri čemu se kao kolateral prihvaćaju dužnički vrijednosni papiri izdavatelja iz Hrvatske.

 

HNB je tako kroz četiri strukturne repo aukcije bankama prošle godine plasirao ukupno 993,4 milijuna kuna, a kamatna je stopa najprije iznosila 1,8 posto da bi potom bila snižena na 1,4 posto.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo