Novi trend

HNB 'zatrpava' banke domaćom valutom, kunski krediti sve popularniji

 Tom Dubravec / CROPIX

Krajem kolovoza u Hrvatskoj je, po podacima Hrvatske narodne banke, kunska protuvrijednost ukupnih plasiranih kredita iznosila 262,3 milijarde kuna, čime je potvrđen trend njihova godišnjeg pada, uz nekoliko sporadičnih prekida, od studenoga 2012. godine, navode analitičari Raiffeisenbank Austria.

„Unatoč ostvarenom oporavku gospodarstva i povećanju realnih plaća i raspoloživog dohotka potrošača, do kraja godine ne očekujemo znatniji oporavak kreditiranja sektora stanovništva. S druge strane, kreditna potražnja sektora poduzeća na domaćem tržištu i dalje je ograničena još uvijek razmjerno niskom gospodarskom aktivnošću“, kažu u RBA.

„No, obzirom da je u ovoj godini zamijećen blagi rast potražnje za kreditima u domaćoj valuti, a HNB je mjerama strukturnih operacija počeo povećavati srednjoročnu ponudu kunskih izvora po nižim kamatnim stopama, u nastavku godine očekujemo i veće korištenje kunskih kredita u domaćim bankama", zaključuju u RBA.

Savjet HNB-a je pak u srijedu, kako je objavila Hina, zaključio da je ostvaren rast plasmana banaka privatnim poduzećima te snažan rast kunskog kreditiranja svih domaćih sektora, čemu su pogodovale strukturne repooperacije HNB-a.

Naglašavaju da je zahvaljujući monetarnoj politici i stabilnosti tečaja došlo do daljeg poboljšanja uvjeta domaćeg financiranja i usporavanja dinamike razduživanja nefinancijskih poduzeća i stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:27