Plan za 2018. godinu

HPB pred preuzimanjem “očišćene” Jadranske banke

    AUTOR:
    • Marina Klepo

  • OBJAVLJENO:
  • 19.12.2017. u 15:09

Premda je bila predviđena u prosincu, dokapitalizacija Hrvatske poštanske banke bit će provedena 2018. godine, a vrlo skoro može se očekivati preuzimanje Jadranske banke, rekao je Tomislav Vuić, predsjednik Uprave te banke.
Činjenica da nije provedena dokapitalizacija neće utjecati na odluku o preuzimanju Jadranske banke, ali HPB ostavlja na samoj granici adekvatnosti kapitala.
- To ne znači da banka ne bi mogla raditi i poslovati sa sadašnjom razinom kapitaliziranosti, nego da joj treba kapital za razvoj i širenje - objasnio je Vuić. Budući da je njezina bilanca dobro očišćena nakon provedene sanacije, Jadranska banka je HPB-u zanimljiva, među ostalim, zbog tržišta u Dalmaciji. No, čini se da je HPB otvoren i za preuzimanje drugih malih banaka, poput Croatia banke, ali u slučaju da su se podjednako uspješno riješile loše imovine. Ipak, kako je rekao Vuić, fokus banke je organski rast i njezini prioriteti u 2018. bit će unapređenje usluga, razvoj digitalnih kanala te suradnja s Hrvatskom poštom. No, razvoj banke ipak će ovisiti o dokapitalizaciji i tome kako će država kao većinski vlasnik odrediti njezinu strategiju.
Tagovi

Izdvajamo