Zaostala

HRVATSKA 24. U EU PO INDEKSU DIGITALNOG GOSPODARSTVA Tvrtke trguju online više od prosjeka EU, ali pretplata na širokopojasni internet je preskupa

 Arhiva / Pixabay.com

Hrvatska po indeksu digitalnog gospodarstva i društva (DESI) zaostaje u odnosu na prosjek EU-a, ali je prošle godine u skupini zemalja koje najbrže napreduju i koja se ubrzano približava europskom prosjeku, stoji u izvješću koje je u petak objavila Europska komisija.

Europska komisija je objavila rezultate indeksa digitalnoga gospodarstva i društva (DESI) za 2017., alata kojim se mjere rezultati 28 država članica u nizu područja, od povezivosti i digitalnih vještina do digitalizacije poduzeća i javnih usluga.

DESI 2016 za Hrvatsku iznosi 0,42 što je svrstava na 24. mjesto od 28 zemlja članica. U odnosu na prethodnu 2015., kada je indeks bio 0,37, Hrvatska se pomakla za jedno mjesto s 25. Za EU u cjelini DESI je za prošlu godinu iznosio 0,52, a godinu prije 0,50.

Internetskom prodajom u Hrvatskoj bavi se 19 posto malih i srednjih poduzetnika, što je iznad prosjeka EU-a koji je 16 posto, a u prekograničnu internetsku prodaju uključeno je njih 8,9 posto u odnosu na prosjek EU-a od 7,5 posto. Ali Hrvatska i dalje zaostaje u području služenja internetom jer se 66 posto Hrvata redovito služi internetom, u odnosu na prosjek EU-a od 76 posto. Samo 2,8 posto fiksnih internetskih pretplata ima brzu vezu, što je najmanje od svih članica, dok je to u EU-u 30 posto. Brzi internet od najmanje 30 Mbps dostupan je samo za 52 posto kućanstava.

Jedan od razloga za to vjerojatno je visoka cijena. U Hrvatskoj pretplata na širokopojasni internet iznosi 2,5 posto od prosječnog dohotka, dok je europski prosjek 1,3 posto.

"Hrvatska pripada skupini zemalja koje napreduju jer iako i dalje zaostaje za EU-om kao cjelinom, u prošloj je godini doživjela brz razvoj i približila se prosjeku EU-a", kaže se u priopćenju Komisije.

EU je u cjelini ostvario napredak u području digitalnog razvoja, ali je neujednačen i nedovoljno brz. Razlika između digitalno najrazvijenije i digitalno najmanje razvijene države članice iznosi 37 postotnih bodova, u usporedbi s 36 postotnih bodova u 2014. Najuspješnije zemlje s obzirom na DESI ove su godine Danska, Finska, Švedska i Nizozemska, a slijede Luksemburg, Belgija, Ujedinjena Kraljevina, Irska, Estonija i Austrija.

Tri najuspješnije države članice EU-a u području digitalnog razvoja predvode i na svjetskoj razini, a slijede ih Južna Koreja, Japan i Sjedinjene Države. Od država EU-a najveći napredak ostvarile su Slovačka i Slovenija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:22