Svjetski gospodarski forum

HRVATSKA 74. NA LISTI KONKURENTNOSTI, IZMEĐU ARMENIJE I ALBANIJE Posebno zabrinjava pad inovativnosti domaćeg gospodarstva

Ivica Mudrinić
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Hrvatska se po konkurentnosti nalazi tek na 74. mjestu među 137 gospodarstva svijeta, pokazalo je „Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2017.-2018.“ koje je danas objavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma. Na toj je poziciji bila i prošle godine.

„Analizom izvješća o konkurentnosti još jednom se pokazuje da moramo unaprijediti javne politike i transformirati javni sektor, konsenzusom definirati nacionalnu viziju i temeljne afirmativne vrednote hrvatskog društva“, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Prema priopćenju, država može pomoći u poboljšavanju poslovne klime kroz olakšanje administrativnih procedura, jačanje pravne sigurnosti, smanjenja neporeznih davanja te poticanja transfera tehnologija i znanja. Potrebno je poticati i izvozno orijentirana izravna strana ulaganja kako bi se omogućila proizvodnja roba veće dodane vrijednosti i pozitivno utjecalo na razinu konkurentnosti.

„Zabrinjava također uočeni trend pada inovativnosti što naročito pogađa područje budućeg rasta u područjima digitalnih i smart industrija“, rekao je Mudrinić. Hrvatska je 106. po inovativnosti na listi, a prošle je godine bila na 103. mjestu.

Kako bi se zaustavio trend pada inovativnosti nužno je provoditi takvu inovacijsku politiku koja bi poticala suradnju poslovnog sektora sa znanstveno istraživačkom zajednicom i povećala ulaganja u istraživanja, tehnološki razvoj i industrijske procese s ciljem stvaranja novih proizvoda i usluga, navodi se u priopćenju.

Švicarska, kao najkonkurentnija zemlja na svijetu, zadržala je vodstvo na ljestvici i ove godine, a slijede SAD i Singapur. Od zemalja s kojima se uspoređujemo, napredak u odnosu na prošlu godinu bilježe Slovenija, Slovačka, Bugarska i Mađarska. Te se zemlje nalaze daleko ispred Hrvatske, koja je ostala u nezavidnom društvu - iza Armenije (73. mjesto), a ispred Albanije (75. mjesto), Crne Gore (77.) i Srbije (78.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:19