JEDNA DOBRA I JEDNA LOŠA VIJEST

Hrvatska izlazi iz krize. Puževim korakom

Analitičari Hypo banke uobičajeno su pesimistični. Precizno nabrajaju što sve moramo učiniti za osjetno poboljšanje situacije. Ali, malo je nade da će se uskoro nešto značajnije napraviti...
Zagreb, 190510.Sabor, aktualni sat. Ministar financuja Ivan Suker i Premjerka Jadranka Kosor.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Analitičari Hypo banke, poznati kao najpesimističniji, korigirali su svoja očekivanja za hrvatsku ekonomiju u ovoj godini. Sada očekuju nešto blaži pad BDP-a. Umjesto 2,5 posto, vjeruju da će minus iznositi 1,8 posto. Razog tome su pozitivni izvozni rezultati, osobito turističkih usluga. Premda je broj noćenja povećan, očekuje da će prihod od turizima biti na prošlogodišnjoj razini jer su turisti nešto manje trošili.

Za razliku od zemalja regije, pokazalo se da Hrvatska nema snage za odlučniji izlaz iz recesije. To se ponajprije vidi kroz rast industrijske proizvodnje koje je u nekim zemljama srednje Europe rasla i po dvoznamenkastim stopama. U Hrvatskoj bi ove godine mogla biti na nuli ili imati tek minimalan rast.

Stoga će se u idućim godinama, kako kaže glavni analitičar Hypa Hrvoje Stojić, ekonomija kretati “puževim korakom”. Za 2011. godinu najavljuje 'mršavu' stopu rasta od oko 1,6 posto.

Stojić ne vjeruje da će “hrabrost pobijediti populizam” i da će se Hrvatska brzo izvući iz sadašnjih fiskalnih teškoća. A to znači da se ne može očekivati ni veće smanjenje kamatnih stopa.

Dok je Vlada u rebalansu najavila proračunski deficit ove godine od 4,2 posto, u Hypo banci računaju da će on dosegnuti razinu od gotovo sedam posto BDP-a. S obzirom na to da će javni dug ove godine premašiti granicu od 60 posto BDP-a, kada se znatno narušava povjerenje investitora, ekonomisti i dalje upozoravaju da bi vlasti to morale hitno poduzeti nužne korake.

Stabiliziranje javnih financija, uz donošenje kredibilnog kratkoročnog plana financiranja, te provođenje reformi i jačanje produktivnosti ekonomije jedini su način da se Hrvatska vrati na brže stope rasta. Posljednji rebalans i predizborna godina, međutim, ostavljaju malo nade da će uskoro nešto značajnije učiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:45