JESENSKI UDAR CIJENA

Hrvatska na pragu rekordne inflacije: Oko 4 posto, najviša u posljednje četiri godine!

Zbog katastrofalne suše i rasta cijena hrane na svjetskom tržištu jesen nosi znatna poskupljenja hrane

Hrvati će na jesen živjeti još teže nego što žive sada. Naime, zbog katastrofalne suše i rasta cijena hrane na svjetskom tržištu jesen nam, upozoravaju analitičari, nosi znatna poskupljenja hrane, a novo divljanje cijena energenata za koji će se mjesec “preliti” i u cijene roba na policama trgovina .

Tanki novčanici

Poskupljenje struje i plina još od proljeća nagrizaju sve tanje novčanike građana. Svoj doprinos jačanju inflacije dalo je i povećanje opće stope PDV-a sa 23 na 25 posto. Na jesen bi mogle skočiti i cijene komunalija. Posljedica svega toga bit će da će inflacija u Hrvatskoj u ovoj godini biti najviša u posljednje četiri godine: većina analitičara očekuje da će se ona tijekom godine kretati oko 3,5 posto, dok u drugom dijelu godine očekuju četiri posto.

Slaba potražnja

- Puno toga ovisit će o dinamici liberalizacije cijena plina i drugih energenata. Na jesen će sigurno doći do rasta cijena, ali mislim da on neće biti baš tako velik - kaže ekonomist Ante Babić.

Ironija cijele priče je da nas lavina poskupljenja zapljuskuje u vrijeme kada osobna potrošnja tone. Tako je, primjerice, promet u trgovini na malo u lipnju ove godine realno bio manji za 5,1 posto. Uzme li se u obzir velik broj nezaposlenih, taj bi pad vjerojatno bio i veći da nema turista. S druge strane, slaba domaća potražnja najveća je brana većim poskupljenjima.

Cijene na malo nastavit će rasti nešto bržom dinamikom i u sljedećoj godini, i to prije svega zbog ukidanja nulte stope PDV-a. Ipak, ni u 2013. stabilnost cijena u Hrvatskoj neće biti ugrožena. Štoviše, kao i u 2012., rast cijena na malo bit će manji nego rekordne 2008.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:23