MAĐARSKA I ŠPANJOLSKA POČINJU 1.7.

Hrvatski obveznici PDV-a ne moraju u realnom vremenu izvještavati nadležno tijelo o izdanim i zaprimljenim računima

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 10.06.2017. u 08:31

Zagreb, 281212.
Koturaska ulica.
Sa 1.1. 2013 g. stupa na snagu novi zakon kojim se uvodi obveza fiskalnih blagajni u kaficima, restoranima i ducanima se kako bi drzava preko fiskalnih blagajni biljezila svaki promet gotovinom i tako naplatila puno veci PDV. Kao osnovni preduvjet fiskalizacije obrtnicima ce trebati blagajna koja ce se moci povezati s internetom i digitalni certifikat Fine. Uz pomoc tog certifikata racuni ce se slati Poreznoj upravi.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

U Hrvatskoj nema obveze izvješćivanja nadležnog tijela u realnom vremenu o izdanim i zaprimljenim računima za obveznike PDV-a, rečeno je Hini iz Porezne uprave, u povodu uvođenja "real time reportinga" od 1. srpnja u Mađarskoj i Španjolskoj.

Iz Porezne uprave napominju da u Hrvatskoj postoji obveza fiskalizacije u prometu gotovinom koja je propisana za porezne obveznike na području naše države sukladno uvjetima propisanim Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Ističu da o poreznim tijelima Mađarske i Španjolske ovisi hoće li biti promjena u poslovanju hrvatskih poreznih obveznika u tim zemljama nakon uvođenja "real-time reportinga".

Institut za ePoslovanje ovih je dana izvijestio da od 1. srpnja Mađarska i Španjolska uvode takozvani "real-time reporting".

Radi se o svojevrsnoj fiskalizaciji računa među poslovnim subjektima u realnom sektoru kao odgovoru na problem s koji pokušavaju riješiti sva svjetska gospodarstva: kako povećati vidljivost obveza poduzeća prema državi i spriječiti pranje novca koji se, između ostalog, koristi i za financiranje terorističkih napada.

Kako bi proces funkcionirao, mađarski obveznici PDV-a morat će se za razmjenu svakog računa povezati na server porezne uprave, što će biti jednostavnije poduzećima koja su u svoje poslovanje već uvela elektroničke račune umjesto papirnatih te ih šalju i primaju putem informacijskih posrednika.

Mađari nisu prvi koji uvode takvu vrstu nadzora. Riječ je o primjeru pozitivne prakse koja se već uspješno koristi u brojnim zemljama svijeta.

"Prema novom zakonu, izdavatelj i primatelj računa bit će putem informacijskog posrednika povezani s nadležnim tijelom koje u trenutku slanja računa automatski dobiva informaciju o iznosu PDV-a na tom računu. S jedne strane to daje sigurnost komitentima da postoji i treća strana koja na neki način nadzire ispunjavanje obveza po računima, a s druge strane ta treća strana, odnosno država, ima u realnom vremenu informaciju s koliko novca raspolaže", kaže predsjednik Instituta za ePoslovanje Tvrtko Dobrinić.

U Institutu za ePoslovanje napominju kako ideju o prelasku iz dobrovoljnog u sustav obvezne prijave poreza u realnom vremenu u sve većoj mjeri potiče Europska unija u sklopu direktiva i aktivnosti povezanih uz ePoslovanje, ističući prvenstveno koristi e-računa; lakši i jeftiniji nadzor, dostavu i obradu e-računa, procjenjujući da to godišnje donosi 40 milijardi eura uštede poduzećima u Europi.

ELIPSO

Izdvajamo