ANALIZA

HUB O KREDITIMA Poništen je negativan učinak Agrokora i povezanih dobavljača

Zdenko Adrović
 HUB

Prema najnovijim podacima iz srpnja oporavak kredita u Hrvatskoj je nastavljen, objavili su iz Hrvatske udruge banaka, ali stanja kredita u bilancama i dalje ne pokazuju pravu sliku zbog prodaja portfelja.

"Transakcijski podaci ukazuju na stabilan rast kredita stanovništvu, a podaci o novoodobrenim kreditima ukazuju na stabilan rast kredita poduzećima. Prema usporedivim podacima Europske središnje banke, Hrvatska se prema oba kreditna portfelja više ne nalazi među zemljama koje bilježe značajan pad", zaključci su iz publikacije HUB Pregled 3/2017 koja kvartalno analizira trendove u hrvatskom bankarstvu.

Tumače da su prirast novih zdravih kredita, prodaje portfelja i gospodarski oporavak pomogli da se poništi negativan učinak Agrokora i povezanih dobavljača na pokazatelje kreditne kvalitete.

"Omjer loših kredita smanjen je s 13,9% potkraj prvog na 13,2% potkraj drugog tromjesečja 2017. Stopa pokrića loših kredita ispravcima vrijednosti smanjena je sa 64,2% na 60,5% od prvog do drugog tromjesečja", stoji u priopćenju HUB-a uz napomenu da je 60,5% pokrića još uvijek više nego u istom tromjesečju 2016.

“Podaci o kretanju loših kredita u sprezi s vrlo visokom adekvatnošću kapitala i oporavkom kreditiranja pokazuju trajnu sposobnost zadovoljavanja potražnje za kreditima iako se Hrvatska u međunarodnim usporedbama pozicionira veoma visoko prema omjeru loših kredita, između Bugarske i Irske. Tako visok omjer povezan je s problemom naslijeđa - slabošću institucija koje uređuju postupke naplate i rješavanje problema prezaduženih trgovačkih društava, te nerazvijenim tržištem kapitala. Rizici povezani s time i dalje priječe brži rast“, naglasio je u zaključcima analize direktor HUB-a Zdenko Adrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:10