GOSPODARSKE PROMJENE

HUP SKOR Pomakli smo se s mrtve točke, ali zaostajemo za drugim novim članicama EU: Još nismo dostigli razinu BDP-a iz pretkrizne 2008. godine

Gordana Deranja
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Hrvatska se u ovoj godini konacčno pomakla s mrtve reformske točke, na kojoj je tavorila proteklih godina. Pokazuju to rezultati najnovijeg HUP Skora, HUP-ova alata za mjerenje promjena.
Prema tim rezultatima, koji su danas predstavljeni, skor nam je u ovoj godini povećan za tri boda, pa sada iznosi 36 bodova. To je uglavnom rezultat gospodarskog oporavka i smanjenja proračunskog manjka. Ipak, Hrvatska i po tome još uvijek zaostaje za zemljama 'nove Europe', s kojima se voli uspoređivati, pa poslodavci urgiraju da Vlada ubrza reforme.
"Razočaravajuća je činjenica da se mi još nismo vratili na razine BDP-a iz 2008., prije izbijanja krize. Sama porezna reforma nije dovoljna za ubrzanje stopa rasta", upozorila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.
Istakla je i kako će se, bez ubrzanja reformi, nastaviti masovan odlazak ljudi iz Hrvatske. S druge strane, pohvalila je Vladin pristup rješavanju krize u Agrokoru.
"Vrijeme koje je kupio lex Agrokor itekako je dragocjeno jer je tvrtkama dalo vremena da se restrukturiraju", ocijenila je Deranja.
Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, naglasio je kako poslodavci očekuju da Vlada u 2018. napravi značajan korak u smanjenju proračunskih rashoda i tako olakša život gospodarstvu. Osim velikog poreznog opterećenja, kao prostor za reforme Majetić je ukazao i na tržište rada, kao i na javnu upravu i pravosuđe.
"Lakše je provoditi reforme dok imamo stope gospodarskog rasta od tri posto", zaključio je Majetić.
Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poručila je, pak, da se reforme provode. Kao jednu od najvećih navela je rješavanje krize u Agrokoru. Nakon pet godina razduživanja od sredine ove godine su krediti stanovništvu opet počeli rasti na godišnjoj razini, a ovog rujna zabilježen je, prema podacima Hrvatske narodne banke, i rast kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:05