Energetski trendovi

I AMERIKA SE OKRENULA OBNOVLJIVIM IZVORIMA U 23 savezne države su vjetar, sunce ili geotermalna energija među top 3 izvora struje

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.09.2016. u 13:57

Arhiva / Pixabay.com

U SAD-u u proizvodnji električne energije obnovljivi izvor polako, ali sigurno postaju 'mainstream', piše portal Energetika net, pozivajući se na američki izvor  'Renewable Energy World.com'.

U prošloj su godini  čak 22 savezne američke države kao jedan od tri primarna izvora za proizvodnju električne energije koristile sunčevu, geotermalnu ili energiju vjetra, a ove godine će ih biti ukupno 23.

„U 1999. godini su vjetar, sunce i geotermalni izvori bili beznačajni. Nijedna država nije imala vjetar, sunce i geotermalnu energiju u top tri izvora“, navodi američki portal. Procjenjuje se da bi do 2020. više od polovice američkih saveznih država moglo uključiti jedan od tih izvora u primarne.

Geotermalna energija je tek 2014. ušla u top tri izvora u bilo kojoj saveznoj državi, a za premijeru je zaslužna Nevada. Popularniji su dakle vjetar i sunce, ali solarna energija još dugo neće biti broj jedan ni u jednoj državi, pocjenjuje se. No, danas je taj izvor na drugom mjestu u Kaliforniji, te će iduće godine vjerojatno biti u Nevadi.

Iowa bi pak mogla postati prva savezna država koja će većinu električne energije generirati iz vjetra. Sada je na 40 posto. 

Prije 16 godina je debela većina, čak 45 saveznih država, u top tri izvora navodilo samo 'klasične izvore' - naftu, plin, ugljen, nuklearnu ili energiju vode, dok je u pet saveznih država u primarne izvore bila uključena  i biomasa.

Fosilna goriva pak još uvijek imaju značajnu ulogu u proizvodnji električne energije, ali im dominacija slabi.

Nafta je u top tri izvora za električnu energiju u samo četiri države, ali plin kao izvor je rastao te je lani bio prvi u 16 država, a ove bi godine mogao biti u 18. Ugljen je 1999. bio prvi izvor u 31 državi, ali sada je smanjen na 20 država i očekuje se da će ove godine biti na 18.

Nuklearna energija je pak u razdoblju zadnjih 16 godina bila broj jedan u pet do osam država, a danas je u sedam.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo