IZVJEŠĆE FAO-a

I DALJE RASTU CIJENE HRANE U SVIJETU Najviše je poskupilo mlijeko i mliječni proizvodi, a očekuje se i smanjena proizvodnja žitarica

Ilustracija
 Profimedia, Cultura RF

Cijene hrane porasle su u veljači na svjetskim tržištima, potaknute skupljim žitaricama i mlijekom i mliječnim prozivodima, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u veljači za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 170,8 bodova. U odnosu na prošlogodišnju veljaču viši je 2,7 posto.

Najviše su u prošlom mjesecu poskupjeli mlijeko i mliječni proizvodi, za 6,2 posto u odnosu na siječanj, prateći skok cijena maslaca, sira i punomasnog i obranog mlijeka u prahu.

Cijene žitarica porasle su na mjesečnoj razini 2,5 posto, potaknute nepovoljnim vremenskim uvjetima zbog kojih su pogoršane prognoze uroda ozime pšenice u SAD-u i kukuruza u Argentini.

Cijene mesa stagnirale su u veljači budući da je jeftnija piletina bila protuteža višim cijenama govedine.

Indeks koji iskazuje promjene cijena biljnih ulja pao je 3,1 posto u odnosu na siječanj, kliznuvši na najnižu razinu u 19 mjeseci zbog izglednog viška u globalnoj proizvodnji u ovoj godini. Najviše su pritom pale cijene palminog ulja, odražavajući rast zaliha u Maleziji i Indoneziji. Cijene sojinog ulja pritisla su pak očekivanja rekordne proizvodnje soje u SAD-u.

Cijene šećera pale su u veljači 3,4 posto, kliznuvši na najnižu razinu u dvije godine pod utjecajem veće proizvodnje u Maleziji, Tajlandu i Indiji. Tržišni sudionici spremaju se također za osjetno povećanje proizvodnje u Europskoj uniji zbog većeg uroda šećerne repe, većih zasijanih površina i ukidanja proizvodnih kvota.

Prognozirana manja proizvodnja pšenice u 2018.

U odvojenom je izvješću FAO objavio prvu prognozu proizvodnje pšenice u ovoj godini, predviđajući da će dosegnuti 744 milijuna tona. Iako iznad prosjeka, bude li potvrđena, to će značiti da će se proizvodnja smanjiti drugu godinu zaredom zbog manjeg očekivanog uroda u EU i Ruskoj Federaciji.

Na kraju sezone 2017/2018. zalihe pšenice trebale bi dosegnuti rekordnih 272,2 milijuna tona i porasti za 9,2 posto u odnosu na prethodnu sezonu.

Zalihe žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i stoke trebale bi također dosegnuti rekordnu razinu od 309,8 milijuna tona i porasti gotovo osam posto u odnosu na početak sezone.

Globalna trgovina žitaricama u 2017/2018. procijenjena je na 405 milijuna tona, čime u FAO-u predviđaju da će se zadržati na razini prethodne sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:35